{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završen dokazni postupak optužbe u predmetu Duško Đajić

F
11.9.2012. u 17:42
0
Završen dokazni postupak optužbe u predmetu Duško Đajić
0
Završen dokazni postupak optužbe u predmetu Duško Đajić
Iznošenjem nalaza i mišljenja vještaka finansijske struke završen je dokazani postupak Optužbe na suđenju Dušku Đajiću, optuženom za ratni zločin počinjen na području Ilidže.
Vještak Abid Hodžić je rekao da je nalaz o oduzetoj imovini iz stana Srećka Klarića sačinio 2000. godine na zatjev tadašnjeg istražnog sudije, a na osnovu spiska o oduzetim stvarima koji je sačinio oštećeni i njegove izjave.

“Ukupna vrijednost oduzetih predmeta je 317.582 KM i kod tog iznosa ostajem i danas”, kazao je Hodžić.

Kako je navedeno u optužnici, Đajić je 1. novembra 1995. naredio naoružanim policajcima da, pod izgovorom obavljanja informativnog razgovora, dovedu S.K. u stanicu, gdje mu je rekao da mora napustiti stan i teritoriju Republike Srpske s obzirom da je po nacionalnosti Hrvat i da mu prijeti likvidacija.

“Kada je S.K. odbio da napusti stan, Đajić mu je opsovao i udario ga stisnutom pesnicom u lice. Oštećeni S.K. je od udarca pao sa stolice, a policajci su ga nastavili udarati nogama i šakama po tijelu”, navodi se u optužnici i dodaje da je oštećeni potom sproveden do kontrolnog punkta Vojske Republike Srpske (VRS) na Kobiljači.

Prema optužnici, Đajić se 2. novembra 1995. uselio u stan S.K. i u njemu boravio do marta 1996. godine. Prilikom napuštanja stana, kako se navodi u optužnici, Đajić je svu pokretnu imovinu u vrijednosti od 317.582 KM odvezao kamionom u nepoznatom pravcu.

Vještak Hodžić je pojasnio da je vještačio stvari koje je Klarić naveo da su mu otuđene, uzimajući u obzir njihovu vrijednost u vrijeme otuđenja i stanje u kojem su se nalazile, prenosi BIRN Justice Report .

Nastavak suđenja zakazan je za 1. oktobar, kada će biti razmatran prijedlog dokaza Odbrane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: