Optužen za ratni zločin na Ilidži
0

Završen dokazni postupak optužbe u predmetu Duško Đajić

FENA
Iznošenjem nalaza i mišljenja vještaka finansijske struke završen je dokazani postupak Optužbe na suđenju Dušku Đajiću, optuženom za ratni zločin počinjen na području Ilidže.

Vještak Abid Hodžić je rekao da je nalaz o oduzetoj imovini iz stana Srećka Klarića sačinio 2000. godine na zatjev tadašnjeg istražnog sudije, a na osnovu spiska o oduzetim stvarima koji je sačinio oštećeni i njegove izjave.

“Ukupna vrijednost oduzetih predmeta je 317.582 KM i kod tog iznosa ostajem i danas”, kazao je Hodžić.

Kako je navedeno u optužnici, Đajić je 1. novembra 1995. naredio naoružanim policajcima da, pod izgovorom obavljanja informativnog razgovora, dovedu S.K. u stanicu, gdje mu je rekao da mora napustiti stan i teritoriju Republike Srpske s obzirom da je po nacionalnosti Hrvat i da mu prijeti likvidacija.

“Kada je S.K. odbio da napusti stan, Đajić mu je opsovao i udario ga stisnutom pesnicom u lice. Oštećeni S.K. je od udarca pao sa stolice, a policajci su ga nastavili udarati nogama i šakama po tijelu”, navodi se u optužnici i dodaje da je oštećeni potom sproveden do kontrolnog punkta Vojske Republike Srpske (VRS) na Kobiljači.

Prema optužnici, Đajić se 2. novembra 1995. uselio u stan S.K. i u njemu boravio do marta 1996. godine. Prilikom napuštanja stana, kako se navodi u optužnici, Đajić je svu pokretnu imovinu u vrijednosti od 317.582 KM odvezao kamionom u nepoznatom pravcu.

Vještak Hodžić je pojasnio da je vještačio stvari koje je Klarić naveo da su mu otuđene, uzimajući u obzir njihovu vrijednost u vrijeme otuđenja i stanje u kojem su se nalazile, prenosi BIRN Justice Report .

Nastavak suđenja zakazan je za 1. oktobar, kada će biti razmatran prijedlog dokaza Odbrane.