Uspješni rezultati
101

Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK poslovao u suficitu od skoro 7 miliona KM

Piše: E. M.
Detalj s konferencije za novinare (Foto: E. M./Klix.ba)
Detalj s konferencije za novinare (Foto: E. M./Klix.ba)
U Zavodu zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona održana je konferencija za novinare na kojoj je direktorica Mirzeta Subašić upoznala javnost o prošlogodišnjem poslovanju ove ustanove koja je ostvarila suficit od 6.952.882 KM.

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona prošlu godinu je zaključio pozitivnim poslovanjem ostvarivši prihode od 184.526.900 KM koji su veći za 9,7 posto u odnosu na 2017. godinu, dok su rashodi manji za nešto manje od četiri miliona KM od planiranih Finansijskim planom.

Subašić je kazala da su ostvarili višak prihoda koji je iskorišten za pokrivanje akumuliranog viška, a ostatak novca će biti usmjeren na druga polja poslovanja ZZO ZDK, a među tim odlukama moguće je i proširenje esencijalne liste, ako se to uradi i na Federalnom nivou.

"Za finansiranje zdravstvene zaštite i drugih prava izdvojeno je 98,4 posto ukupnih rashoda, dok materijalne troškove Službe zavoda i druge tekuće rashode i kapitalni izdaci čini 1,6 posto rashoda. Za finansiranje zdravstvene zaštite u ZDK je izdvojeno blizu 118.600.00 KM što je za nešto više od deset miliona više u odnosu na isti period prošle godine, na usluge liječenja u drugim kantonima utrošili smo blizu 10 miliona", kazala je Subašić.

Mirzeta Subašić (Foto: E. M./Klix.ba)
Mirzeta Subašić (Foto: E. M./Klix.ba)

Prvi put od osnivanja ZZO ZDK u toku 21 godine poslovanja Zavod je pokrio kompletan akumulirani višak rashoda, a proširena su i prava osiguranih lica kao što su: sto postotna refundacija troškova PET/CT, povećanje refundacije za vantjelesnu i medicinski potpomognutu oplodnju, finansiranje PORT sistema za onkološke pacijente, operacije stražnjeg segmenta oka, izdvojena su veća sredstva za Clexane injekcije za trudnice, kao i za banjska liječenja.

"Jedini smo Zavod koji je izdvojio sredstva i za prevenciju, tako što smo finansirali besplatne mamografske preglede u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama za sve žene", dodala je Subašić.

Zadovoljstvo na današnjoj konferenciji za novinare nisu krili i zbog odlične provedbe usluge e-recepta u domovima zdravlja širom ZDK čime se omogućila kontrola utroška medicinskih lijekova i racionalna potrošnja.

"Kupi markicu, ne plaćaj participaciju" je projekt koji je i ove godine u samo tri mjeseca dao odlične rezultate. Drugu godinu zaredom osigurana lica kupovinom markice u iznosu od 20 KM bivaju oslobođena participacije prilikom korištenja zdravstvene zaštite.

Detalj s konferencije za novinare (Foto: E. M./Klix.ba)
Detalj s konferencije za novinare (Foto: E. M./Klix.ba)

“Možemo reći da smo ostvarili dobar prihod od markica. Ukupan broj uplaćenih markica je 52.000, a na osnovu njih Zavod je u prva tri mjeseca ove godine ostvario prihod od blizu milion KM”, zaključila je Subašić.

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona u svojoj bazi ima 330.000 osiguranika koji u svakom trenutku mogu dobiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu.