Opasnost po zdravlje

Zavod za zdravstvenu zaštitu žena KS četiri mjeseca obrađuje testove za koje je potrebno 10 dana

© Shutterstock
© Shutterstock
Piše: Irmana Mujezin
31.05.2023. u 23:01

Žensko zdravlje je izuzetno važno i zahtijeva konstantno praćenje, preventivno djelovanje i brzu reakciju ukoliko se pojavi određeni problem. Ali Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva u Kantonu Sarajevo, izgleda, ne mari previše o najosjetljivijim pitanjima za svaku ženu i majku.

Papa test, test po Papanicolauu ili VCE (vagina-cerviks-endometrij) obrisak je brza, jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom se uzima bris rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice, a u prvom redu služi za rano otkrivanje karcinoma vrata maternice i promjena koje mu prethode.

Ljekari preporučuju svakoj ženi koja je postala seksualno aktivna ili navršila 18 godina da Papa test radi kontinuirano tokom cijelog života jednom godišnje.

Glavna korist Papa testa jeste mogućnost otkrivanja abnormalnih stanica koje potencijalno mogu prijeći u karcinom. Tako se nalaz stanica povećanog potencijala od prelaska u maligne može označiti kao displazija blagog, umjerenog i teškog stepena, a umjesto toga se može koristiti i termin cervikalna intraepitelna neoplazija (skraćeno CIN) te, ovisno o zahvaćenosti epitela, promjene grupirati u CIN I, CIN II i CIN III.

Obično se na rezultat Papa testa čeka oko 7-10 radnih dana, međutim, u Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo situacija je sada drugačija.

Na rezultat izuzetno važnog testa za svaku ženu u ovom zavodu se čeka i po četiri mjeseca.

Na upit u vezi sa ovom situacijom direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS Mr.sci.dr. Enis Hasanović je za Klix.ba pojasnio da je problematika u vezi Papa briseva bila aktuelna prije dva mjeseca te da je tada detaljno objasnio o čemu se radi. Sada je poslao isti odgovor uz malo ažuriranje.

Ukratko, Hasanović je pojasnio da zbog nedostatka citologa došlo je do kašnjenja rezultata, ali doktorica, koja je bila angažovana po ugovoru o djelu, obradila je 300 Papa testova čime je potpuno smanjen zaostatak u očitavanju. Poručio je da to ipak nije dovoljno te da će ponovo morati uraditi isto nakon izvjesnog vremena.

Iako trenutno, prema riječima Hasanovića, u Zavodu radi jedna citoskrinerka (od ukupno tri; jedna je na bolovanju, a jedna na odmoru) i jedna doktorica citolog, ovih dana se pregledaju briseve uzeti krajem marta.

Iz toga se može zaključiti da je glavni razlog kašnjenja nedostatak kadra koji se sada rješava tako što se otvorio javni oglas za prijem citotehničara. Također direktor nam je potvrdio da posjeduje informacije od Ministarstva zdravstva da će ubrzo biti izdata i saglasnost za prijem još jednog citologa. Tada će Zavod i raspisati javni oglas i probati naći na tržištu citologa koji bi bio voljan preći iz druge zdravstvene ustanove, jer nema slobodnih.

Problem, prema ovim informacijama, izgleda transparentno i ne izaziva nikakvu sumnju ukoliko se ne uzme u obzir činjenica da je Dr. Belma Goralija dugo bila jedini citolog te se tada na rezultate Papa testova čekalo po 2-3 sedmice.

Međutim, tu činjenicu niko ne spominje, a kašnjenje od dva do četiri mjeseca pokušava se ublažiti nejasnim poređenjem sa situacijom "u svijetu" gdje se, prema riječima Hasanovića, papa brisevi ne ponavljaju tako često, te "u konačnici i puno češće i puno više briseva i puno brže dobiju ponovne nalaze nego što je to slučaj u svijetu". O kojem svijetu i kojoj statistici je riječ informacije nismo dobili.

Koliko je krucijalno pravovremeno dobijanje rezultata Papa testa pokazuje slučaj pacijentice koja je Papa test uradila u januaru ove godine, a rezultat je dobila nakon četiri mjeseca. Rezultat je pokazao CIN 3, teška displazija, i carcinoma in situ (izraz koji se koristi za opisivanje raka koji je prisutan samo u stanicama gdje je započeo i koji se nije proširio ni na obližnje tkivo. Karcinom in situ je najraniji stadij raka, a u ovoj se fazi smatra "neinvazivnim"). Dakle, pacijentica, čij je identitet poznat redakciji, četiri mjeseca je, umjesto da započne liječenje, čekala na rezultat redovnog testa i izgubila dragocijeno vrijeme. Pored toga, pacijentica je u ovom vremenskom periodu ostala trudna, a sa ovom dijagnozom i rokom trudnoće pobačaj, ali i porod, su izuzetno opasni.

Nažalost, ovo nije jedini primjer da žene koje su čekale rezultate po nekoliko mjeseci saznaju da imaju opasne dijagnoze i kasne sa početkom liječenja.

Postavlja se pitanje da li će zaposlenje dva nova stručnjaka, koje nije ni zagarantovano, riješiti ovaj problem i koliko će pacijentice čekati ukoliko sada urade Papa test.

Još jedan problem u Zavodu

Ne čekaju se dugo samo rezultati Papa testova. Po dva do dva i po mjeseca ćete čekati i na zakazivanje pregleda kod doktora. Na zahtjev da se pojasni u čemu je problem, iz Zavoda su nam rekli da se "Zavod trudi da sve pacijentice primi što prije i obezbjedi optimalnu zdravstvenu zaštitu za naše pacijentice, posebno naše trudnice". Istina, hitni slučajevi se primaju odmah, ali se takvima smatraju pacijentice sa krvarenjem ili bolovima. Ukoliko se neko obrati sa infekcijom, na termin će čekati u najboljem slučaju mjesec dana dok se infekcija itekako može proširiti.

Direktor Zavoda je poručio da nemaju klasične liste čekanja već preglede zakazuju po kategorijama osiguranica i različitim zdravstvenim dijagnozama i stanjima te da se žalbe razmatraju i da se radi na rješavanju problema.

Međutim, iz nama nepoznatih razloga, u Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS na lokalitetu Otoka svaka pacijentica se zakazuje na dupli termin. Dakle, na svakom spisku zakazanih pacijentica u toku jednog dana svako ime je upisano dvaput i umjesto klasičnog termina od 20 minuta svaka od njih dobije 40 bez obzira na problem sa kojim se obratila ljekaru.

Nažalost, iz ovih primjera se pokazuje da Zavod koji je namijenjen zaštiti žena u svom radu ima ozbiljne propuste na rješavanju kojih, izgleda, ne planira ozbiljnije raditi.

202