Uputili demanti
11

Zavod za planiranje o Marijin-Dvoru: Izmjena plana nije započeta, Vlada KS navodi netačne podatke

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zavod za planiranje razvoja KS oglasio se nakon niza negativnih reakcija u vezi izmjene i dopune Regulacionog plana na Marijin Dvoru za lokalitet Kvadrant "B". U saopćenju tvrde kako su navodi na web stranici Vlade KS netačni, da regulacioni planovi nisu izmijenjeni već da su se tek stvorili uvjeti da radi na tome.

U dopisu upućenom Vladi KS naveli su kako za predmetno područje postoji Regulacioni plan Gradski centar 'Marijin Dvor' koji je usvojen 1999. godine, a u više navrata je trpio određene izmjene i dopune. Naveli su i da je na zvaničnoj web-stranici Gradskog vijeća Grada Sarajeva 24. aprila 2019. godine objavljen je tekst pod naslovom "Gradsko vijeće usvojilo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski centar – Marijin Dvor za lokalitet Kvadrant B".

U pripremi Odluke o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Regulacionog plana "Gradski centar – Marijin Dvor" za lokalitet Kvadrant 'B', učestvovali su i predstavnici Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

"U ovom trenutnu ne može se govoriti o planskim rješenjima koja zavise od mnogo faktora i raspoloživih podataka, kao i podataka koji tek trebaju da se dobiju na osnovu istraživanja relevantnih institucija, odnosno iz dokumenata koji su do sada trebali biti izrađeni, a koji su u nadležnosti Ministarstva prostornog uređenja, grđanje i zaštite okoliša", kažu iz Zavoda.

Podsjetili su da postupa izrade regulacionog plana ima svoje procedure propisane Zakonom o prostornom uređenju u KS i Uredbom o jedinstvenoj metodologiji za izradu planskih dokumenata, te da ulogu u ovom slučaju imaju gradonačelnik Sarajeva, Zavod za planiranje razvoja KS, subjekti planiranja i sve pravne i fizičke osobe koje na bilo koji način imaju potrebu dati doprinos izradi planskog dokumenta. Istakli su kako Zavod u svrhu rade planskog dokumenta treba pribaviti mišljenje niza organa i organizacija.

"U cijeloj ovoj situaciji, kada su zvaničnu informaciju sa web-stranice Vlade Kantona Sarajevo prenijeli brojni mediji, u kojima se Zavod za planiranje razvoja KS i direktor Hamdija Efendić, dovode u negativan kontekst, istu smatramo neprofesionalnom jer nisu provjerene osnovne informacije, te neprimjerenom u ovom trenutku, jer izrada izmjena i dopuna predmetnog regulacionog plana još nije ni započeta, niti se može zvanično započeti do momenta objavljivanja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana 'Gradski centar – Marijin Dvor' za lokalitet Kvadrant 'B' u Službenim novinama Kantona Sarajevo", zaključuje se u demantiju koji potpisuje direktor Zavoda za razvoj Hamdija Efendić.