500.000 doza
7

Zavod za javno zdravstvo FBiH potpisao ugovor s Medimpexom, još se ne zna kada će vakcine doći

D. Be.
Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo (Foto: E. H./Klix.ba)
Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo (Foto: E. H./Klix.ba)
Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je jučer, prema zaključku Vlade FBiH od 16. marta, potpisao ugovor sa veledrogerijom "Medimpex" d.o.o. Sarajevo za nabavku vakcina protiv koronavirusa.
Ipak, još uvijek nije poznato da li je "Medimpex" potpisao ugovor sa ovlaštenim agentom, a u konačnici sa ruskom stranom odnosno proizvođačem. Zbog toga još nije poznato kada će vakcine doći.

"Ugovor je potpisan nakon što je Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj u utorak,16.03.2021. godine zadužila Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH da bez odlaganja potpiše ugovor sa odabranom veledrogerijom", naveli su iz Federalnog zavoda.

Dalje se kaže kako se Medimpex d.o.o. Sarajevo ugovorom obavezao da isporuči 500.000 doza vakcine Gam-Covid-Vac (Sputnik V) za potrebe imunizacije stanovništva na području Federacije BiH u 2021. godini, te da će prva isporuka od 100.000 doza vakcina biti isporučena u roku od tri radna dana nakon potvrde o prihvaćanju akreditiva od proizvođača, a preostale isporuke od 400.000 doza vakcina da će isporučivati sukcesivno.

Medimpex d.o.o Sarajevo se također obavezao da će od Federalnog ministarstva zdravstva ishoditi dozvolu za interventni uvoz kompletne ugovorene količine vakcina, uz naznaku da će isto uvoziti i cariniti sukcesivno.

Banjalučka veledrogerija Krajinagroup preko koje je Republika Srpska interventno uvezla cjepivo Sputnik V predala je zahtjev za registraciju ruske vakcine Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Iz Agencije za lijekove BiH kažu da onog trenutka kada veleprometnik registruje određeni lijek, postaje zastupnik tog lijeka na teritoriji cijele BiH. Ukoliko Krajinagroup dobije zastupništvo za Sputnik V, svi veleprometnici u BiH će morati preko Krajinagroupe pregovarati o kupovini ruske vakcine.

Ukoliko nešto zapne i ugovor ne bude potpisan na vrijeme između Medimpexa i Ruskog investicionog fonda, a vakcine ne budu uvezene do trenutka kada Krajinagroup dobije odobrenje za registraciju vakcine, postoji mogućnost da nabavka vakcina putem Medimpexa bude stopirana jer se u međuvremenu pojavio ovlašteni zastupnik vakcine u BiH i time u vodu pada interventni uvoz koji Federacija BiH sada namjerava iskoristiti.

"O navodnoj i eventualnoj registraciji vakcina u narednom periodu Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH ne može špekulirati, te molimo da se za takve vrste informacija obratite Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH", saopćili su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.