Registracija vakcine
114

Krajinagroup zatražila registraciju Sputnika V. Kako će se to odraziti na uvoz 500.000 doza za FBiH

D. Be.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Banjalučka veledrogerija Krajinagroup preko koje je Republika Srpska interventno uvezla cjepivo Sputnik V predala je zahtjev za registraciju ruske vakcine Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Iz Agencije za lijekove BiH kažu da onog trenutka kada veleprometnik registruje određeni lijek, postaje zastupnik tog lijeka na teritoriji cijele BiH.

No, šta znači u praksi kada jedna kompanija registruje određeni lijek, u ovom slučaju vakcinu? To znači da postaje zastupnik proizvođača i da ima odobrenje da sklapa ugovore o kupoprodaji određenog proizvoda, u ovom slučaju vakcine.

U prevodu, ukoliko Krajinagroup dobije zastupništvo za Sputnik V, svi veleprometnici u BiH će morati preko Krajinagroupe pregovarati o kupovini ruske vakcine. No, kako saznajemo, ipak je i pitanje detalja iz ugovora koji ima Krajinagroup sa Ruskim investicionim fondom odnosno Gamaleyom koji proizvodi ovu vakcinu.

Ukoliko je u pitanju takav ugovor koji će Krajinagroup omogućiti šire polje ovlasti, to će značiti da niko neće moći zaobići Krajinagroup u pregovorima za kupovinu vakcina. S druge strane, postoji mogućnost da ugovor ipak dozvoljava i drugim veledrogerijama da se direktno jave fabrici, a da Krajinagroup samo posreduje u pregovorima.

"Sve dok postupak registracije ne bude okončan, postoji mogućnost interventnog uvoza", izjavio je Zolak za portal Istraga.ba.

Ova tema je važna jer je sarajevska veledrogerija Medimpex u procesu nabavke 500.000 vakcina Sputnik V za potrebe Federacije BiH. Premijer Fadil Novalić je jučer poručio da je potpisan ugovor o nabavci vakcina, ali da se sada čeka i potpis ruske strane.

Ukoliko nešto zapne i ugovor ne bude potpisan na vrijeme, a vakcine ne budu uvezene do trenutka kada Krajinagroup dobije odobrenje za registraciju vakcine, postoji mogućnost da nabavka vakcina putem Medimpexa bude stopirana jer se u međuvremenu pojavio ovlašteni zastupnik vakcine u BiH i time u vodu pada interventni uvoz koji Federacija BiH sada namjerava iskoristiti.

"S obzirom na to da je situacija sa koronavirusom, mi ubrzavamo procedure registracije. Možda nekih deset dana je potrebno za registraciju", rekao je Zolak.

Prva isporuka u količini od 100.000 vakcina u FBiH se očekuje naredne sedmice, ukoliko Rusi danas stave potpis na ugovor s Vladom FBiH. No pitanje je kada bi trebalo stići preostalih 400 hiljada vakcina i da li će se to dogoditi prije nego Agencija za lijekove BiH da zeleno svjetlo banjalučkoj firmi Krajinagroup za registraciju Sputnika V u Bosni i Hercegovini.