BiH
4

Zavidovići: Održana predavanja o AIDS-u za romsku populaciju

Klix.ba
U okviru projekta "Prevencija i rano otkrivanje HIV infekcija i karakterističnih oboljenja u romskim zajednicama na teritoriji općine Zavidovići" održana su predavanja za romsku populaciju nastanjenu na teritoriji ove općine.

Stručni dio predavanja održala je prim.dr. Sana Šabović - šef odjela za respiratorne bolesti i AIDS Klinike za zarazne bolesti JZU UKC Tuzla. Cilj aktivnosti je bio povećati nivo informisanja romske populacije o promiskuitetu kao riziku nastanka spolno prenosivih bolesti, te o mjerama i načini prevencije njihovog nastanka.

Predavanju su pored zavidovićkih Roma prisustvovali i predstavnici JU Dom zdravlja sa poliklinikom Zavidovići, lokalni i regionalni mediji, te članovi omladinskih nevladinih organizacija iz Zavidovića. Po završetku predavanja izvršeno je anonimno i dobrovoljno testiranje "brzim testom" na HIV/AIDS.

Predavanja se nastavljaju i u narednom periodu, uporedo sa besplatnim preventivnim zdravstvenim pregledima koji se obavljaju u JU Dom zdravlja sa poliklinikom Zavidovići.

Projekat i aktivnosti su podržane od strane Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP BiH) u okviru programa “Srazmjerno povećanje univerzalnog pristupa za najrizičnije populacije u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije (GFATM).