BiH
4.1k

Regionalna konferencija o inovativnim pristupima prevenciji HIV-a

FENA
Fondacija "Partnerstvo za zdravlje BiH" organizator je 6. regionalne konferencije koja je posvećena tretmanu koinfekcija i inovativnim pristupima u prevenciji HIV-a i AIDS-a, a počela je danas na Ilidži kod Sarajeva.

Taj skup je nastavak Zapadnobalkanskog HIV/AIDS programa, a okupljeni medicinski stručnjaci, predstavnici vladinog sektora i civilnog društva, farmaceutskih kompanija, ali i marginaliziranih grupa imaju za cilj doprinijeti nastavku borbe protiv HIV/AIDS-a u regionu.

Prilika je to da sudionici iz regije i Evrope razmijene i steknu nova znanja u oblasti liječenja HIV/AIDS-a.

Na današnjem skupu istaknuto je da BiH spada u grupu država s niskom prevalencom što znači da ima mali broj oboljelih, ali da je to i svojevrsni izazov za ovdašnji zdravstveni sistem u smislu da se taj nivo i održi. S tim u vezi istaknuta je važnost nastavka aktivnosti na prevenciji te bolesti, podizanju nivoa svijesti javnosti te prevazilaženju stigme kad su u pitanju osobe inficirane ili oboljele od HIV/AIDS-a.

Haris Karabegović iz Fondacije Partnerstvo za zdravlje kazao je novinarima da u svakom većem gradu u BiH postoje centri za testiranje na HIV/AIDS, u kojem zaineteresirani dobiju i savjete. Ti testovi i savjeti su anonimni i za korisnike besplatni.

"Zahvaljujući naporima bh. vlasti i inozemnih donatora sve osobe koje žive s HIV-om i AIDS-om imaju pravo na besplatne tretmane. Na taj način im je omogućen kvalitetan i duži životni vijek", kazao je on.

U okviru dvodnevne konferencije bit će upriličene projekcije dokumentarnog filma "Glasovi - Niko ih neće utišati", režisera Daniela Larsona Sindhua, koji prikazuje kako su demonstracije aktivista na Konferenciji AIDS 2006. u Torontu bile katalizator za historijske promjene u Južnoj Africi koja je ozbiljno pogođena infekcijom HIV-a.

U organizaciji skupa na Ilidži sudjeluju Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije (GFATM) i UNDP u BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je prošle godine novi dokument "Strategija za odgovor na HIV/AIDS u BiH 2011. - 2016.", koji finansira GFATM. Ta strategija kao jedan od ciljeva ima prevazilaženje stigme i diskriminacije oboljelih.