Lukavac
8

Zaustavljeno curenje toksične materije u rijeku Spreču, sanira se pukotina na "Bijelom moru"

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U potpunosti je zaustavljeno curenje toksične materije iz taložnice "Bijelo more" Fabrike sode u Lukavcu "Sisecam soda" u rijeku Spreču, a trenutno je u toku i sanacija pukotine na nasipu bazena.

Kako je za portal Klix.ba potvrdio profesor na Tehnološkom fakultetu u Tuzli Abdel Đozić, ekipe intenzivno rade na sanaciji pukotine na nasipu taložnice "Bijelo more" koja bi u potpunosti trebala biti zatvorena do kraja ovog dana.

"Curenje tekućine iz bazena u rijeku Spreču jutros je zaustavljeno. Istovremeno sa zatvaranjem pukotine pravi i jedna dodatna zaštita na području obližnjeg zemljišta na koji se izlio talog. Riječ je o preventivnoj zaštiti, jer bi se u slučaju kišnih padavina talog mogao raskvasiti te završiti u Spreči", istakao je Đozić koji već tri dana boravi u krugu bazena.

Podsjećanja radi, u krugu bazena Fabrike sode u Lukavcu "Sisecam soda" u petak je došlo do pucanja nasipa na taložnici postrojenja za tretman otpadnih voda.

Tom prilikom velike količine tekućine istekle su iz takozvanog "Bijelog mora" u rijeku Spreču, zbog čega su stručnjaci upozoravali na moguću ekološku katastrofu.