Admil Mulalić
0

"Zaustavimo prodaju Agrokomerca”

FENA
"Pet do dvanaest za spas Agrokomerca“ tema je danas održane konferencije za novinare u Bihaću, koju je organizirao načelnik općine Velika Kladuša Admil Mulalić. Povod su za sutra ponovo zakazana sudska ročišta za prodaju dijela imovine "Agrokomerca“.

Sutra će se održati masovni protesti radnika i dioničara “Agrokomerca”, koji traže odgodu ročišta dok se ne utvrdi stvarno vlasništvo u ovom preduzeću pred sudom u Strasbourgu, gdje se vodi spor između radnika i države.

Do okončanja ovog postupka zabranjena je bilo kakva prodaja imovine “Agrokomerca”, istakao je Mulalić, dodajući da su nova ročišta zakazana u nezgodno vrijeme, kada nema vlada ni USK, ni Federacije BiH, a ni državne.

Ohrabruje činjenica, dodao je, da je novi mandatar Vlade USK-a i budući premijer Hamdija Lipovača uputio sudu pismo u kojem traži da se zaustavi prodaja imovine “Agrokomerca”.

Tražioci izvršenja prodaje Benzinske pumpe su preduzeće „Circle International“ iz Međugorja i 90 radnika "Agrokomerca“. Njena vrijednost je oko 1,6 miliona KM, a na drugom ročištu iznosi više od 500.000 KM.

Drugo ročište za prodaju Mesne industrije zakazano je na zahtjev tražilaca izvršenja firme "Lijanovići“, Triglav osiguranja i pet radnika. Imovina je procijenjena na oko 22 miliona, a na drugom ročištu se može prodati za 30 posto procijenjene vrijednosti, odnosno za oko sedam miliona.