Protest pred Parlamentom
0

"Zatvorite bosanski Guantanamo u Lukavici!"

Sarajevo-x.com
((Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com))
Sa protestnog skupa održanog pred Parlamentom BiH u Sarajevu poručeno je kako je neophodno hitno puštanje osoba afro-azijskog porijekla koje su smještene u Imigracionom centru u Lukavici.

Kako su kazali organizatori skupa, protest je organiziran "zbog netransparentnih procedura pritvora za najmanje pet osoba", a Imigracioni centar nazvali su "bosanski Guantanamo". Protestu se pridružio i Ajman Avad koji je u Imigracionom centru proveo oko mjesec i pol dana, nakon čega je pušten.

"Uslovi tamo su neljudski. Ja sam mjesec i pol dana jeo samo suhu hranu, a pomislite kako je ostaloj braći, kako je Abu Hamzi koji je tamo dvije i pol godine a da mu još nije objašnjeno zbog čega je baš on prijetnja nacionalnoj sigurnosti. Kako će neko ko se borio za ovu zemlju biti prijetnja za njenu sigurnost?", kazao je Avad.

Skupu su prisustvovala i djeca osoba koje su trenutno u Imigracionom pritvoru, a obratila se i Nađa Dizdarević, jedna od organizatorica skupa.

"Ljudi su u pritvoru bez ijednog dokaza! Čak ni njihovi advokati ne znaju zbog čega su zatvoreni. Proglašeni su opasnošću za nacionalnu sigurnost bez ijednog dokaza. Ako su krivi, dajte da vidimo na osnovu čega i onda ćemo ih se mi prvi odreći!", poručila je Dizdarevićeva, a njene riječi prisutni su podržali uzvikivanjem tekbira.

Nakon sat vremena, organizatori su više stotina prisutnih pozvali da se mirno i dostojanstveno raziđu, zahvalili im se na dostojanstvenom držanju, te ih pozvali da u kutije za prikupljanje sredstava uplate novac koji namjeravaju upotrijebiti za sudske troškove i troškove advokata.