Služba za poslove sa strancima BiH
0

FOTO / 312 osoba smješteno u Imigracioni centar

FENA
U toku 2010. godine oko 340.000 stranaca je po raznim osnovama ušlo i boravilo u BiH, kazao je direktor Službe za poslove sa strancima BiH Dragan Mektić na pres-konferenciji prezentirajući rezultate rada Službe u prošloj godini.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Po njegovim riječima, oko 8.500 stranaca je zatražilo, a većina njih je dobila dugoročni boravak u BiH po raznim osnovama.

"To su boravci, najčešće, na godinu dana i oko 350 stalnih boravaka, znači boravaka za stalno nastanjene strance unutar BiH. Najveći broj tih dugoročnih boravaka odnosi se na boravak po osnovu braka, po osnovu rada u BiH, obrazovanja itd.", kazao je Mektić.

Po njegovim riječima, Služba je izvršila više od 6.000 operativnih i inspekcijskih provjera vezano za osnov boravka stranaca u BiH, prvenstveno utvrđujući da li je boravak zakonit, a ako je zakonit da li ga stranac zaista koristi u svrhu za koju mu je odobren boravak u BiH. Po tom osnovu, u 1.350 slučajeva donesene su mjere ili odluke Službe o otkazivanju boravka stranaca iz BiH i to 207 rješenja o otkazu bezviznog boravka, 190 rješenja o otkazu privremenog boravka, 106 rješenja o otkazu stalnog boravka, 73 rješenja o otkazu bezviznog boravka s izrečenom mjerom protjerivanja, 410 rješenja o protjerivanju stranaca iz BiH...

Za 354 osobe određena je mjera stavljanja pod određenu vrstu nadzora, od čega je 312 osoba smješteno u Imigracioni centar za smještaj stranaca. U toku 2010. ukupno je iz Imigracionog centra udaljeno 298 stranaca.

"Ostali broj do 312 je prenesen u narednu godinu i u toku je poduzimanje mjera za njihovo udaljenje", kazao je Mektić.

"Po osnovu readmisije, prihvatili smo 53 stranca od trećih zemalja zbog toga što je postojala readmisijska obaveza BiH prema tim strancima. To je jako važan podatak, što znači da se BiH ne koristi u velikoj mjeri za nezakoniti tranzit stranaca prvenstveno prema zapadnoj Evropi ili drugim zemljama", kazao je Mektić, dodajući da je prije pet ili šest godina oko hiljadu stranaca mjesečno primano po osnovu readmisije u BiH.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Povodom određenih pitanja koja su se pojavila u posljednje vrijeme zbog smještaja stranaca u Imigracioni centar zbog nemogućnosti utvrđivanja njihovog identiteta i nepostojanja nikakvih identifikacionih dokumenata, Mektić je kazao da su od ukupnog broja smještenih osoba 84 bile smještene zbog nepoznatog identiteta te da je u toku prošle godine za 71 stranca utvrđen identitet nakon čega je izvršeno njihovo udaljenje.

"Pokušavamo da najveći broj stranaca za koje smo donijeli odluke o udaljenju iz BiH uđu u program dobrovoljnog izlaska iz BiH", kazao je Mektić dodajući da je u toku prošle godine 186 stranaca ušlo u projekt dobrovoljnog povratka.

BiH je po osnovu readmisije drugim zemljama predala 101 stranca, a ostali broj do 1.359 išao je da li kroz dobrovoljni povratak ili povratak u zemlje porijekla i na taj način je vršeno njihovo udaljenje.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Mektić je kazao da postoji određeni priliv i pritisak migranata iz sjevernog dijela Afrike koji je zahvaćen nekom vrstom političke ili druge krize. To je, po njegovim riječima, u značajnoj mjeri promijenilo strukturu ilegalnih migranata koji pokušavaju da BiH koriste za nezakonit tranzit, ulazak i kretanje.

"Prije samo šest ili sedam mjeseci smo bili opterećeni problemom ilegalnih migracija s migrantima iz zemalja našeg bližeg ili malo daljeg okruženja. Struktura se sasvim promijenila u smislu da se sada susrećemo s problemima migranata iz tog afro-azijskog dijela i najveći dio migranata u Imigracionom centru su sada s tog područja", kazao je Mektić, navodeći da im to stvara određenu vrstu problema jer te osobe, u pravilu, nemaju nikakva dokumenta.

Procjenjujemo da će takav pritisak ili trend biti i u narednom periodu, ali mislim da imamo potrebne kapacitete da se suprotstavimo takvoj pojavi, kazao je Mektić.

Na novinarsko pitanje u vezi s uvjetima u Imigracionom centru, te nezadovoljstvom pojedinih osoba smještenih tamo, Mektić je kazao da nije htio da polemizira s pojedincima ili neformalnim grupacijama koje su plasirale dezinformacije unutar BiH sve dok nije vidio da "ovakva vrsta dezinformacija, netačnih podataka i netačnog predstavljanja javnosti stanja u Imigracionom centru pokušava da ugrozi interese i poziciju BiH“.

Po njegovim riječima, takva negativna propaganda od grupacija i pojedinaca počela je da šteti interesima BiH, građanima BiH i ima za namjeru da ugrožava i poziciju BiH prvenstveno u procesu integracija prema EU.

"Ne može 30 ljudi, ilegalnih migranata, znači stranaca koji nezakonito koriste boravak ovdje i za koje mi još ne znamo ni ko su ni šta su, ugrožavati poziciju i interese tri i po miliona građana ove države. Šta je njihov cilj i kod štrajka koji je bio - 'mi hoćemo da idemo van, pustite nas vani i mi nećemo biti problem Bosni i Hercegovini'. Ne možemo to raditi. Onda mi ne trebamo ovdje", kazao je Mektić.

Istaknuo je da svi oni, u čitavom tom procesu, imaju pravo na određene pravne lijekove, između ostalog i na sudsku zaštitu i većina njih koristi sudsku zaštitu kod Suda BiH.

Mektić je istaknuo da uvjeti u Imigracionom centru zadovoljavaju sve evropske standarde.