Transparency International BiH
0

"Zatvorene liste" ojačale bi moć stranačkih vođa

FENA
Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) apeluje na nadležne institucije, međunarodne organizacije i javnost u BiH da spriječe usvajanje prijedloga izmjena Izbornog zakona kojima bi se zatvorile kandidatske liste na izborima, zbog čega građani ne bi mogli glasati za pojedince na listi, već samo za stranke, a osvojeni mandat na izborima ne bi više pripadao pojedincima, nego stranci, saopćeno je danas iz ove organizacije.

Kako je TIBiH već ranije upozoravao, na ovaj način bi se ojačala i onako apsolutna moć stranačkih vođa, koji bi imali potpunu slobodu da odlučuju kome će pripasti osvojeni mandat na izborima.

Usvajanjem ovakvog rješenja, građanima bi se suzila sloboda izbora pri glasanju, jer bi im bilo onemogućeno da glasaju za koga žele, čime bi glasačima bila oduzeta mogućnost da bar djelimično utječu na sastav stranačkih lista i raspodjelu mandata.

Ovakvim potezom bi se drastično unazadio demokratski sistem glasanja i svi demokratski principi bi bili dovedeni u pitanje.

Stranke bi na ovaj način imale još veći utjecaj na poslanike, a s obzirom na to da je osnovno načelo izbora da građani imaju pravo glasati za koga žele, dovela bi se u pitanje i svrha samih izbora.

  • Poražavajuće je da Centralna izborna komisija (CIK) BiH nije reagovala na ovakvu inicijativu i pokušala spriječiti urušavanje izbornog sistema u BiH. Umjesto toga, CIK je podnio sopstvene prijedloge izmjena Izbornog zakona koji bi produžili mandat članovima CIK-a, te dodijelili mjesečne prihode članovima gradskih i općinskih komisija i van izbornih godina. Ovo je očigledan pokazatelj da CIK nastavlja dosadašnju praksu, po kojoj se bavi prvenstveno sopstvenim interesima, štiteći interese vladajućih struktura, a zanemarujući svoju dužnost da štiti prava građana, kaže se u saopćenju.

TIBiH još jednom upozorava domaću i međunarodnu javnost da bi usvajanje ovakvih zakonskih rješenja bilo u direktnoj suprotnosti s osnovnim demokratskim principima i direktno usmjereno protiv interesa građana i njihovih prava, te apeluje da se spriječi još jedan pokušaj vladajućih stranaka da na štetu građana osiguraju sebi apsolutnu moć, i to baš u izbornoj godini.