BiH
31

Zatvor u Trebinju nema ogradu, a nikada nije zabilježen pokušaj bjekstva

SRNA
Foto: Srna
Foto: Srna
Kazneno-popravni zavod (KPZ) Trebinje jedina je ustanova ovog tipa koja nema zaštitnu ogradu, ali nikada nije zabilježen nijedan slučaj bjekstva, rekao je danas direktor KPZ Trebinje Slaviša Jankovć.

Janković je pojasnio da Privredna jedinica Pudarica, koja posluje u sastavu KPZ Trebinje, ima farmu svinja na kojoj uspješno radi pet osuđenih lica.

On je napomenuo da su i ostali zatvorenici angažovani na raznim poslovima, od radova na rekonstrukciji škola, bolnica i domova zdravlja, do pečenja hljeba i pravljenja peciva, a omogućeno im je i bavljenje sportom.

"U našoj ustanovi je stvorena takva klima da zatvorenici mogu da rade i bez nadzora", kaže Janković i dodaje da su i uslovi boravka u posljednje vrijeme znatno poboljšani.

Janković je istakao da su, zahvaljajući Vladi Republike Srpske koja je izdvojila oko 150.000 KM, prije nekoliko mjeseci rekonstruisane prostorije KPZ Trebinje, čime je proširen kapacitet objekta na južnoj strani za 30 posto.

"Kapacitet u našoj ustanovi, koja funkcioniše od 1992. godine, sada je 100 mjesta", kaže Janković i izražava nadu da će se iznaći sredstva i za druge planirane radove poput zaštitne ograde, te za pristupni put i spratni dio.

KPZ Trebinje je ustanova poluzatvorenog tipa i nalazi se u urbanom dijelu grada, a u njoj je predviđeno odsluženje kazne zatvora do tri godine, mada, kako ističu odgovorni, ima i onih osuđenih na pet, 10 i više godina zatvora.