BiH
7

Zatvaranje svih kolektivnih centara u BiH do 2020., najugroženijim porodicama socijalni stanovi

Piše: A. B.
Kolektivni centar u Hrasnici (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kolektivni centar u Hrasnici (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Svi kolektivni centri u Bosni i Hercegovini bi trebali biti zatvoreni do 2020. godine i to putem državnog projekta "Zatvaranje kolektivnih centara kroz omogućavanje javnih stambenih rješenja", a ove godine je počela i gradnja prvih socijalnih stanova za najugroženije porodice.

Iz ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH ističu da je zatvaranje bilo predviđeno do kraja naredne godine, ali je zbog dinamike radova i velikog broja osoba koje potražuju socijalne stanove sve prolongirano do 2020. godine.

Prema podacima resornog ministarstva, u BiH ima 170 kolektivnih smještaja u kojima stanuju 8.574 osobe, a za sve njih je potrebno osigurati socijalne stanove.

"Ovo mi je treći kolektivni smještaj koji sam promijenila, a nekada smo i mjesecima znali lutati od mjesta do mjesta tražeći adekvatan smještaj. Prvo smo bili u izbjegličkim centrima koje smo zamijenili kolektivnim, ali se u suštini ništa nije promijenilo. Obećali su nam socijalni stan pa se djeca i ja nadamo da ćemo konačno imati adekvatan krov nad glavom", kazala je za Klix.ba jedna od korisnica kolektivnog smještaja u Sarajevu Selveta Omić.

Iako je prema ranijem planu bilo utvrđeno da do kraja 2017. godine svi kolektivni centri u BiH budu zatvoreni, to se ipak neće dogoditi. Uprkos već osiguranom novcu, iz ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH ističu da kraj naredne godine za provedbu ovog složenog projekta nije realan.

Iz ministarstva su ranije najavili da do kraja naredne godine može biti zatvoreno 30 ili 40 posto kolektivnih smještaja te da je to jedino realno rješenje. Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije u BiH, izbjegli i raseljeni u kolektivnim centrima na raspolaganju imaju u prosjeku 30 kvadrata koje dijeli četiri i više članova. Od 170 kolektivnih centara, više od 60 ih je neuslovno za život.

Rekonstrukcija objekta kolektivnog centra u Hrasnici

Za 2016. godinu je planirana rekonstrukcija objekta kolektivnog centra u naselju Hrasnica kod Sarajeva i gradnja 30 novih stanova, međutim, ni sedam mjeseci nakon što je Vlada KS prihvatila prijedlog ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS, rad na rekonstrukciji nije počeo.

Najavljeno je da postojeći objekat neće biti izmješten, već rekonstruiran. U kolektivnom centru u Hrasnici privremeni smještaj koristi 20 porodica (49 osoba) od kojih je 11 porodica (26 osoba) s priznatim statusom raseljene osobe i 9 porodica (23 osobe) u stanju socijalne potrebe.

U Hrasnici će se graditi blizu 30 stanova (strukture jednosobni, dvosobni i trosobni), a projekat će finansirati Razvojna banka Vijeća Evrope u ukupnom iznosu 60 miliona eura.

Zatvaranje kolektivnog centra u Doboju

Tokom 2016. godine u Doboju će biti zatvoren kolektivni centar u Domu penzionera u kojem živi blizu 130 porodica. Dom penzionera u Doboju je izgrađen 1988. godine i tada je bio jedan od najmodernijih objekata te vrste u BiH.

U projektu zatvaranja kolektivnih centara u BiH u planu je izgradnja objekta s ukupno 134 stana, u kojem bi bilo dovoljno prostora za sve korisnike iz Doma penzionera, a korisnici privremenog smještaja u Domu penzionera oslobođeni su plaćanja računa za struju, vodu i grijanje.

Dvadeset stanova u Tuzli za trajno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih osoba

Prije nekoliko dana u Sarajevu je potpisan Ugovor o Izvođenju radova na višestambenom objektu koji će na području Tuzle biti izgrađen u sklopu projekta "Državni projekat stambenog zbrinjavanja BiH", čime će u Tuzli biti izgrađeno 20 stanova za trajno stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih osoba.

Riječ je o izuzetno značajnom projektu za Tuzlu, kojim se uvećava stambeni fond grada koji će osim ove dobiti još jednu zgradu sa 34 stana.

Potpisivanju ugovora su prisustovali i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i direktor Fonda za povratak BiH Nebojša Švraka s načelnicima i gradonačelnicima šest općina i gradova u Federaciji BiH.

Izgradnja stanova se finansira iz multidonatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa s prevlađujućim učešćem IPA sredstava, a koja je osigurala Evropska Unija (EU).

U okviru ovog, trećeg potprojekta Državnog projekta stambenog zbrinjavanja bit će izgrađeno 20 višestambenih zgrada s ukupno 438 stanova, od kojih 178 u Federaciji BiH, 252 u Republici Srpskoj i 8 u Distriktu Brčko.

Potpisivanjem ugovora počela je izgradnja 133 stana za trajno stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih osoba u šest višestambenih objekata u Zenici (62 stana) i Tuzli (20 stanova) te sljedećim općinama Federacije BiH: Bosanski Petrovac (20 stanova), Olovo (16 stanova), Foča u FBiH (9 stanova) i Pale-Prača (6 stanova).