{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zatvaranje muzeja ostavit će tragove u bh. naslijeđu

F
9.10.2012. u 17:46
3
5
Zatvaranje muzeja ostavit će tragove u bh. naslijeđu
3
Zatvaranje muzeja ostavit će tragove u bh. naslijeđu
Zatvaranje Zemaljskog muzeja BiH za javnost 4. oktobra, predstavlja još jedan alarm upućen donosiocima odluka da, u skladu sa svojom odgovornošću poduzmu neophodne mjere za osiguranje uvjeta za kontinuirano funkcioniranje Zemaljskog muzeja BiH kao ustanove države Bosne i Hercegovine, saopćila je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.
Iz Komisije su podsjetili da je važnost Zemaljskog muzeja BiH, koji je osnovan 1888. godine, vidljiva u svakom segmentu rada na očuvanju naslijeđa, kroz bogati fundus i rezultate naučno-istraživačkog rada.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je ove godine obilježila deset godina svoga rada i tim povodom, 10. septembra u prostorijama Zemaljskog muzeja BiH, upriličila skromnu svečanost na kojoj je Komisiji uručena nagrada Evropske unije – Europa Nostra za predanost u radu.

Prepoznatljivi rezultati u radu Komisije na svjetskoj razini dijelom ne bi bili mogući bez oslanjanja na rezultate i sadašnje kapacitete Zemaljskog muzeja BiH, kao najstarije institucije u kojoj je zaštita bh. kulturnog naslijeđa i uspostavljena.

Zatvaranje Zemaljskog muzeja BiH za javnost ne može značiti prestanak njegovog rada, nego samo označava trenutnu slabost donositelja odluka u BiH da prepoznaju značenje kulture i državnih institucija i ustanova koje se bave kulturom.

To zatvaranje će nesumnjivo ostaviti tragove, kako na Muzeju, tako i u bh. naslijeđu, ali smo uvjereni da je ono, koliko god sramotno, samo privremeno, ističu iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: