|

Zatraženo ukidanje presude Glavašu

Zatraženo ukidanje presude Glavašu
0
S
SRNA
29.11.2010. u 19:11
0
komentara
0

dijeljenja
Zatraženo ukidanje presude Glavašu Branimir Glavaš (Foto: Arhiv)
Odbrana Branimira Glavaša danas je od Suda BiH zatražila da se optuženom ukine presuda kojom je osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Osijeku, da se odredi novi pretres ili da se izrekne blaža kazna.
Tužilaštvo BiH se usprotivilo ovom zahtjevu, naglašavajući da nisu zakonski opravdani, saopštio je BIRN.

Odbrana je uložila žalbu na presudu u kojoj se navodi da je presuda Suda BiH "nejasna i kontradiktorna", kao i da se krivična djela za koja je Glavaš optužen ne mogu podvesti pod ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Glavašev advokat Nikica Gržić rekao je da ova presuda ne sadrži ni "klauzulu izvršnosti", te da je molba Ministarstva pravde Hrvatske bila "preuranjena".

Apelacionom vijeću Suda BiH obratio se i optuženi Glavaš, koji je rekao da je u Hrvatskoj protiv njega vođen "politički proces" i da nije počinio zločine za koje se tereti.

"Stojim pred vama čiste savjesti, stojim nevin i proglašen krivim. Žrtva sam političkog procesa. Nisam kriv za zločine za koje sam političkom presudom hrvatskog ispolitizovanog suda presuđen. Hrvatska je moja domovina, kao i BiH. Odlučio sam da u BiH odslužim kaznu nevin, radije nego u kazamatima u Hrvatskoj", rekao je Glavaš.

Apelaciono vijeće Suda BiH će naknadno donijeti odluku u ovom slučaju.

Sud BiH je krajem septembra potvrdio presudu Glavašu koji je u Hrvatskoj osuđen najprije na deset godina zatvora, a kasnije mu je kazna smanjena na osam godina.

Njegovi advokati su se krajem oktobra žalili na presudu, navodeći proceduralne propuste u presudi Glavašu, a nadaju se i smanjenju kazne.

Glavaš se od hapšenja nalazi u pritvoru Suda BiH, a kada presuda postane pravosnažna, biće premješten u KPZ Zenica, gdje ga čeka mjesto bibliotekara.

Branimir Glavaš, nekadašnji sekretar Opštinskog sekretarijata za narodnu odbranu u Osijeku, je po komandnoj odgovornosti osuđen jer je Županijski sud u Zagrebu utvrdio da je naredio hapšenja, mučenja i ubistva sedmoro srpskih civila, čija su tijela bačena u Dravu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.