|

Zatraženo produženje pritvora Tihomiru Purdi

Zatraženo produženje pritvora Tihomiru Purdi
0
S
Sarajevo-x.com
9.2.2011. u 13:14
0
komentara
0

dijeljenja
Zatraženo produženje pritvora Tihomiru Purdi Tihomir Purda (Foto: Tužilaštvo BiH)
Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH da produži pritvor Tihomiru Purdi, kojeg Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije sumnjiči za zločin protiv ranjenika i bolesnika.
Josip Muselimović, advokat osumnjičenog Purde, protivio se ovom prijedlogu navodeći da je Tužilaštvo u Osijeku (Republika Hrvatska) sprovelo istragu i utvrdilo da Purda nije počinio djelo koje mu se stavlja na teret, te da mu se ne može odrediti, odnosno produžiti pritvor.

Sud BiH će odluku donijeti naknadno.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije vodi istragu zbog osnovane sumnje da je Tihomir Purda u Borovu Naselju (Republika Hrvatska), u novembru 1991. godine počinio ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, odnosno da je pucao na ranjenike i ubio najmanje dva vojnika, a jedini preživjeli, desetnik Boban Gačić, umro je u bolnici u Vukovaru.

Purda je u ekstradicijskom pritvoru u BiH od 5. januara 2011., kada je, po međunarodnoj potjernici, uhapšen na graničnom prelazu Orašje. Republika Hrvatska, čiji je državljanin, ne traži izručenje jer se protiv njega ne vodi istraga u ovoj zemlji.

Još uvijek se čeka odluka Suda BiH o ekstradiciji Purde srbijanskim pravosudnim organima.

Jadranka Lokmić-Misirača, tužiteljica Tužilaštva BiH je, odbrazlažući prijedlog da se umjesto privremenog, Purdi odredi ekstradicijski pritvor, navela opasnost da će on pobjeći i izbjeći postupak izručenja.

"Potraživani nije državljanin BiH, nema prebivalište i boravište, nema ni zaposljenje i sve te okolnosti ukazaju na opasnost od bjekstva", kazala je tužiteljica Lokmić-Misirača.

Advokat Muselimović je istaknuo da je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije dostavilo pravosudnim organima Hrvatske cjelokupan spis na uvid.

"Odvjetništvo u Osijeku saslušalo je sve svjedoke i utvrdilo da nema osnova sumnje da je moj branjenik počinio krivično djelo", naglasio je Muselimović, dodajući da Odbrana traži ukidanje pritvora i puštanje na slobodu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.