|

FOTO
/
Tihomir Purda odbio dati izjavu, brani se ćutnjom

Tihomir Purda odbio dati izjavu, brani se ćutnjom
0
S
Sarajevo-x.com
21.1.2011. u 13:51
9
komentara
0

dijeljenja
Tihomir Purda odbio dati izjavu, brani se ćutnjom Tihomir Purda (Foto: Tužilaštvo BiH)
U Tužilaštvo BiH je, nakon zahtjeva iz Republike Hrvatske, priveden Purda Tihomir, koji je odbio dati iskaz i odlučio se braniti ćutnjom.
Postupajući po zahtjevu za pravnu pomoć, pristiglom iz Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, danas u 12 sati, radi saslušanja po zahtjevu iz Hrvatske, u Tužilaštvo BiH je priveden Purda Tihomir.

On je, u prisustvu advokata, izjavio da ne želi dati iskaz na okolnosti koje je u zahtjevu od 19. 01. 2011. godine, dostavilo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske. U skladu s Memorandumom o saradnji, nakon privođenja i ispitivanja osumnjičenog, dokumentacija o tome će biti dostavljena Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.

Cijeli dalji postupak vezan za zahtjeve za ekstradiciju u nadležnosti je Suda BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH i tužilaštva susjednih zemalja u proteklih nekoliko godina, na temelju memoranduma o saradnji koji su potpisani 2005. godine, nakon zahtjeva za pravnu pomoć, pružala su asistencije i pomoć, koje uključuju i saslušanja osumnjičenih po zahtjevu druge države, u više desetina različitih predmeta.

Foto: Tužilaštvo BiH Foto: Tužilaštvo BiH


Josip Muselimović, advokat Tihomira Purde osumnjičenog za ratni zločin nad Srbima u Vukovaru 1991. godine, najavio je ulaganje žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH na odluku o produženju pritvora njegovom branjeniku.

Purda je, istakao je Muselimović, nakon današnjeg ročišta vraćen u Kazneno-popravni zatvor u Zenici.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...