Tužilaštvo BiH
0

FOTO / Tihomir Purda odbio dati izjavu, brani se ćutnjom

Sarajevo-x.com
Tihomir Purda (Foto: Tužilaštvo BiH)
Tihomir Purda (Foto: Tužilaštvo BiH)
U Tužilaštvo BiH je, nakon zahtjeva iz Republike Hrvatske, priveden Purda Tihomir, koji je odbio dati iskaz i odlučio se braniti ćutnjom.

Postupajući po zahtjevu za pravnu pomoć, pristiglom iz Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, danas u 12 sati, radi saslušanja po zahtjevu iz Hrvatske, u Tužilaštvo BiH je priveden Purda Tihomir.

On je, u prisustvu advokata, izjavio da ne želi dati iskaz na okolnosti koje je u zahtjevu od 19. 01. 2011. godine, dostavilo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske. U skladu s Memorandumom o saradnji, nakon privođenja i ispitivanja osumnjičenog, dokumentacija o tome će biti dostavljena Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.

Cijeli dalji postupak vezan za zahtjeve za ekstradiciju u nadležnosti je Suda BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH i tužilaštva susjednih zemalja u proteklih nekoliko godina, na temelju memoranduma o saradnji koji su potpisani 2005. godine, nakon zahtjeva za pravnu pomoć, pružala su asistencije i pomoć, koje uključuju i saslušanja osumnjičenih po zahtjevu druge države, u više desetina različitih predmeta.

Foto: Tužilaštvo BiH
Foto: Tužilaštvo BiH

Josip Muselimović, advokat Tihomira Purde osumnjičenog za ratni zločin nad Srbima u Vukovaru 1991. godine, najavio je ulaganje žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH na odluku o produženju pritvora njegovom branjeniku.

Purda je, istakao je Muselimović, nakon današnjeg ročišta vraćen u Kazneno-popravni zatvor u Zenici.