BiH
0

Zatraženo produženje pritvora Krsmanoviću

FENA
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za Olivera Krsmanovića, osumnjičenog za zločine nad bošnjačkim stanovništvom na području Višegrada.

Odbrana se usprotivila ovom prijedlogu, a Sudsko vijeće će odluku donijeti naknadno.

“I dalje smatramo da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao izvršiti utjecaj na svjedoke i saučesnike. S obzirom na masovnost i način izvršenja zločina, postoje vanredne okolnosti i njegovo puštanje bi u najmanju ruku izazvalo proteste i okupljanje žrtava”, navela je tužiteljica Tužilaštva BiH Božidarka Dodik.

Dodik smatra da bi pritvor trebao biti produžen za najmanje još dva mjeseca s obzirom na složenost istrage koja se provodi protiv Krsmanovića. “Potrebno je saslušati još dosta svjedoka, a čekamo i proceduru sa Haškim tribunalom, jer je ovaj predmet usko povezan s Milanom Lukićem”, objasnila je Dodik.

Lukić, kao vođa paravojne jedinice “Beli orlovi” ili “Osvetnici”, u Haškom tribunalu je osuđen prvostepenom presudom na kaznu doživotnog zatvora zbog ubistava i okrutnog postupanja prema bošnjačkom stanovništvu u Višegradu.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Krsmanovića da je, kao pripadnik ove jedinice, počinio zločine na području Višegrada, kao i da je učestvovao u otmici 16 osoba bošnjačke nacionalnosti u Sjeverinu (Srbija), koje su potom zlostavljane i ubijene na području Višegrada.

Sud u Beogradu osudio je Krsmanovića u odsustvu na 20 godina zatvora zbog učešća u ovom zločinu u Sjeverinu, prenosi BIRN - Justice Report.