Tužilaštvo BiH
0

Zatražen pritvor za zločinca iz Višegrada Olivera Krsmanovića

Sarajevo-x.com
Oliver Krsmanović
Oliver Krsmanović
Tužilaštvo BiH zatražilo je od Državnog suda da odredi jednomjesečni pritvor za Olivera Krsmanovića, osumnjičenog za zločin nad bošnjačkim civilima na području Višegrada, Rogatice i Rudog. Odbrana se usprotivila određivanju pritvora, a Sud BiH će naknadno donijeti odluku, prenosi BIRN - Justice Report.

Tužilaštvo je predložilo određivanje pritvora za Krsmanovića zbog opasnosti od bjekstva, mogućnosti utjecaja na svjedoke i saučesnike, te uništavanja dokaza.

Puštanjem Krsmanovića na slobodu, smatra Tužilaštvo BiH, moglo bi doći do narušavanja javnog reda i mira, te uznemirenosti građana.

Božidarka Dodik, tužiteljica Tužilaštva BiH, obrazlažući razloge za određivanje pritvora, navela je da osumnjičeni nema prijavljeno mjesto prebivališta u BiH.

“S obzirom da nema prijavljeno mjesto prebivališta u BiH, ne mogu mu se izreći mjere zabrane jer se ne mogu sprovoditi”, kazala je tužiteljica Dodik, dodajući da su ga pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) više puta tražili na području Višegrada.

Tužiteljica Dodik je kazala da su neki od svjedoka zatražili mjere zaštite jer se boje osumnjičenog.

Prema riječima tužiteljice, Krsmanović se sumnjiči za zločine koje je najviše počinio u grupi – i to ne samo s Milanom i Sredojem Lukićem, kojima se sudi u Haagu, i Željkom Lelekom, koji je osuđen u Sudu BiH, već i s drugim osobama čiji identitet još nije poznat.

Državno tužilaštvo sumnjiči Krsmanovića da je, zajedno s drugim pripadnicima paravojne formacije “Osvetnici”, koja je djelovala pod vodstvom Milana Lukića, od aprila 1992. do jeseni 1995. godine vršio progon civilnog bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, vjerskoj i kulturnoj osnovi, tako što je učestvovao u ubistvima, prisilnom nestanku, silovanjima, nezakonitom lišenju slobode, mučenju, prisilnom preseljenju, te nečovječnom postupanju.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Krsmanovića da je u oktobru 1992. godine učestvovao u otmici, mučenju i ubistvu 16 osoba bošnjačke nacionalnosti.

Milana Lukića, vođu “Osvetnika” Haški sud je nepravomoćno osudio na kaznu doživotnog zatvora za zločine u Višegradu, a Sredoja Lukića na 30 godina zatvora.

Apelaciono vijeće Državnog suda osudilo je Željka Leleka na 16 godina zatvora za zločine počinjene u Višegradu.

Odbrana osumnjičenog je zatražila od Suda BiH da prijedlog Tužilaštva ne prihvati, te da Krsmanoviću izekne mjere zabrane.

“Krsmanović je cijelo vrijeme bio u Višegradu i pripadnici SIPA-e nikada mu nisu pokucali na vrata, on nema lične dokumente i ne postoje razlozi za određivanje pritvora”, rekao je Slaviša Prodanović, branilac osumnjičenog.

Osumnjičeni Krsmanović je kazao da je od 2002. godine boravio u Višegradu, u svojoj kući, gdje su ga uhapsili pripadnici SIPA-e.

“Kad su došli, ja sam im rekao: ‘Čekam vas!’ Nikad ranije me nisu tražili”, kazao je Krsmanović.