Pitanje konkurencije
406

Zatraženo da i ostali taksi prijevoznici mogu preuzimati putnike sa Aerodroma Sarajevo

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Trenutno uslugu taksi prijevoza sa Aerodroma pruža samo Sarajevo Taxi. Sada je pokrenuta inicijativa da se i ostalim taksi prijevoznicima omogući pružanje usluga na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.
Odbor za lokalni biznis i turizam Grada Sarajeva uputio je resornom kantonalnom ministarstvu inicijativu da ostalim taksi prijevoznicima omogući preuzimanje putnika ispred aerodromskog terminala.

Smatraju da će se time, kako su naveli, smanjiti monopol Sarajevo Taxija, povećati konkurentnost taksi prijevoznika i time poboljšati taksi usluge.

Na inicijativu gradskih vlasti nedavno je na terminalu konačno istaknut cjenovnik usluga Sarajevo Taxija. Nemali je broj onih koji nisu zadovoljni uslugama spomenutog taksi prijevoznika i zbog (ne)povezanosti Aerodroma Sarajevo i ostatka grada javnim prijevozom.

Najčešće primjedbe su na obračun cijene vožnje Sarajevo Taxija i nespremnost vožnje na kraćim relacijama. Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo najavljuje da će biti riješeno pitanje (ne)povezanosti Aerodroma i ostatka grada javnim prijevozom. Jedna od mogućnosti koja se spominjala jeste da trolejbusi saobraćaju i do Međunarodnog aerodroma Sarajevo.