Specijalno tužilaštvo RS
0

Zatražena blokada imovine "Medicinske elektronike"

SRNA
Zgrada Medicinske elektronike (Foto: SRNA)
Zgrada Medicinske elektronike (Foto: SRNA)
Ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman izjavio je danas da je Specijalno tužilaštvo RS, osim predlaganja pritvora za optužene u slučaju "Medicinske elektronike", predložilo sudu da se blokira i imovina tog preduzeća vrijedna 3,5 miliona KM.

"Postojala je do sada mogućnost privremenog ili trajnog oduzimanja imovine, ali zakoni nisu bili do kraja dorečeni, pa je usvojen poseban zakon i formirana agencija za upravljanje oduzetom imovinom", rekao je Selman na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Odgovarajući na pitanje da li je zadovoljan radom Specijalnog tužilaštva RS, Selman je rekao da jeste i da tri godine rada za određenu pravosudnu instituciju nije dugo vrijeme da bi se mogle na prečac donositi odluke da li dobro radi ili ne. 

"Morate da shvatite da je to ekipa ljudi od šest tužilaca, a ostali su istražioci. Drugo, do sada su imali izuzetno komplikovane predmete na kojima rade i postoje osnovi sumnje da su lica učinila krivična djela. I procenat potvrđivanja njihovih optužnica je jako velik i pravosnažne presude su većinom osuđujuće", naveo je Selman. 

On je dodao da ovoj mladoj instituciji treba dati još vremena i da je sigurno da će postići još bolje rezultate. 

"Ja sam kao ministar pravde zadovoljan njihovim radom. Percepcija javnosti je više naslonjena na medijski dio, a rijetko koji medij do kraja poprati proces protiv uhapšenih. I do sudskih organa je da budu transperentniji u tom procesu", poručio je Selman.

Resorni ministar je pojasnio i  da Specijalno tužilaštvo RS nije ni moralo da sarađuje sa MUP-om RS, odnosno da traže usluge prilikom privođenja, budući da su se osumnjičeni odazvali na osnovu pismenih poziva.
On je rekao da je i MUP RS podnio izvještaj o izvršenju krivičnog djela protiv osoba koje sumnjiči i Specijalno tužilaštvo RS, ali su izvještaj predali Okružnom tužilaštvu Banja Luka, jer su smatrali da je u njihovoj nadležnosti.

"U slučaju paralelne istrage odlučuje se tako da se kompletan predmet da ili Okružnom tužilaštvu ili Specijalnom tužilaštvu RS", naveo je Selman. 

Šef Odjeljenja za istrage i bezbjednost Specijalnog tužilaštva RS Darko Ilić izjavio je ranije da se ovo tužilaštvo za slučaj "Medicinske elektronike" nije zainteresovalo nakon dobijanja informacija od MUP-a RS ili neke druge agencije, nego iz medija.
    
Specijalno tužilaštvo RS uhapsilo je Bojana Golića, Milu Radišića, Željka Katalinu, Dragana Cerovca i Nikicu Bajića zbog sumnje da su počinili krivična djela organizovanog kriminala.

Golić je bio vršilac dužnosti direktora IRB-a RS, koje ga je razriješio Nadzorni odbor ove banke, Radišić je jedan od suvlasnika "Medicinske elektronike", Katalina je direktor, a Bajić i Cerovac radnici "Medicinske elektronike".