Banja Luka
0

Istraga i hapšenje pet osoba zbog manipuliranja akcijama "Medicinske elektronike"

FENA
Po nalogu Specijalnog tužilaštva RS-a lišeno je slobode pet osoba u vezi s manipulacijama akcijama “Medicinske elektronike” Banja Luka.

Osumnjičeni su Mile Radišić, većinski vlasnik “Medicinske elektronike”, koji je to preduzeće kupio za svega 180.000 KM, zatim Dragan Cerovac, predsjednik Nadzornog odbora tog preduzeća, i Nikica Bajić, član Upravnog odbora „Medicinske elektronike”, zatim Željko Katalina, direktor tog preduzeća i Bojan Golić, v.d. direktora Investiciono-razvojne banke RS-a.

Prema saopćenju Specijalnog tužilaštva RS-a oni su osumnjičeni da su nezakonitim radnjama izvršili manipulaciju cijena 3.500.000 akcija preduzeća „Medicinska elektronika“ u vlasništvu Republike Srpske, oštetivši pritom budžet Republike Srpske za milionski iznos.

U okviru istrage, pripadnici Odjeljenja za istrage i bezbjednost Specijalnog tužilaštva RS-a pretresaju poslovne prostorije “Medicinske elektronike”.

Specijalno tužilaštvo RS-a je istragu u “Medicijskoj elektronici” pokrenulo zbog postojanja osnova sumnje da su spomenute osobe počinile krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i manipulacija cijenama i širenje lažnih informacija.

Osumnjičeni se nalaze u prostorijama Specijalnog tužilaštva i danas će biti ispitani, nakon čega će se preduzeti i druge radnje iz nadležnosti Specijalnog tužilaštva RS-a.

Podsjećanja radi, Uprava Investiciono-razvojne banke Republike Srpske u oktobru prošle godine je donijela odluku o prestanku radnog odnosa otkazom ugovora o radu rukovodiocima odjeljenja te banke Draganu Cerovcu i Nikici Bajiću.

Uprava te banke RS-a još u septembru je pokrenula disciplinski postupak protiv te dvojice rukovodilaca odjeljenja IRBRS-a za koje je Komisija za hartije od vrijednosti utvrdila da su učestvovali u trgovanju akcijama „Medicinske elektronike“.

Prethodno je Komisija za hartije od vrijednosti RS-a podnijela Osnovnom sudu u Banjoj Luci prekršajnu prijavu protiv Nikice Bajića i Dragana Cerovca jer su sumnjivim radnjama oborili cijenu akcija prije prodaje 35 posto državnog kapitala u banjalučkoj „Medicinskoj elektronici“.

IRBRS je zatim državni kapital u ovom preduzeću u centru Banje Luke prodao za 183.000 KM, a kupac je kontroverzni banjalučki biznismen Mile Radišić.

Bajić je tokom manipuliranja akcijama "Medicinske elektronike" bio šef odjeljenja za plasmane pravnim osobama u IRB-u, a Cerovac šef odjeljenja za upravljanje hartijama od vrijednosti u IRB-u.