Tužilaštvo BiH
0

Zatražen pritvor za Franca Kosa

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH zatražilo je da Sud odredi pritvor Francu Kosu, osumnjičenom za genocid u Srebrenici, javlja BIRN - Justice Report.

Tužilaštvo je zatražilo određivanje pritvora zbog opasnosti od bjekstva, ometanja sudskog postupka, te zbog toga što smatra da bi njegov boravak na slobodi uznemirio javnost.

"Kos je osumnjičen da je počinio genocid kao pripadnik 10. diverzantskog odreda. Nakon pada Srebrenice 1995. godine po prijekom postupku ubio je oko 1.000 ljudi na ekonomiji Branjevo", rekao je tužilac Dubravko Čampara.

Osumnjičeni, koji je državljanin Slovenije, uhapšen je 19. aprila ove godine na graničnom prijelazu u blizini Osijeka (Republika Hrvatska), po potjernici koju je raspisalo Tužilaštvo BiH. Hrvatske vlasti su ga našoj zemlji izručile 10. juna.

Kosu je već ranije određen pritvor prilikom raspisivanja potjernice, ali, kako je pojasnio sudija Šaban Maksumić, ročište za određivanje pritvora zakazano je kako bi osumnjičeni mogao iznijeti svoje stavove.

Na ovom ročištu Odbrana je ocijenila nekorektnom argumentaciju Tužilaštva o Kosovoj odgovornosti, te o mogućnosti uticaja na svjedoke i uznemirenje javnosti.

Kada je riječ o tvrdnji Tužilaštva da bi Kos mogao pobjeći, Odbrana je kazala da odluku prepušta Sudu BiH.

Sud će naknadno saopštiti odluku o prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora.

Osim Kosa, za genocid u Srebrenici Tužilaštvo BiH sumnjiči i Vlastimira Golijana, Zorana Goronju i Stanka Savanovića, također bivše pripadnike 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske.