Poslali bombu u Sud BiH
0

Zatražen pritvor za braću Sinanović iz Zavidovića

Sarajevo-x.com
U Sud BiH stigao paket sa bombom (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U Sud BiH stigao paket sa bombom (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Tužilaštvo BiH zatražilo je da se odredi pritvor Sinanu i Fuadu Sinanoviću, koji su osumnjičeni za terorizam zbog toga što su, kako smatra Državno tužilaštvo, poslali pošiljku s bombom u Sud BiH, prenosi BIRN - Justice Report.

Državno tužilaštvo je predložilo da Sud BiH odredi pritvor osumnjičenima zbog sumnje da bi boravkom na slobodi mogli opet počiniti isto djelo.

"Tražimo da se osumnjičenima izrekne mjera pritvora, jer u pismu koje su poslali Sudu BiH, stoji da će ova lica nastaviti sa slanjem pisama i u druge institucije. Također, javnost je uznemirena zbog pošiljke dostavljene Sudu BiH, te smatramo da bi njihovim boravkom na slobodi moglo doći do remećenja javnog reda i mira", rekao je Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH.

Odbrana je naglasila da osumnjičeni nisu pokušali da izvrše atentat na predsjednicu Suda BiH, već da su samo "dostavljali materijalne dokaze", nakon niza pisama koja su uputili u ovu instituciju, a vezano za probleme sa kojima se suočavaju na području Zavidovića.

Duško Tomić, branilac osumnjičenih, rekao je da se posjed braće Sinanović konstantno minira, te da im policija u Zavidovićima ne želi pomoći, a da je bomba koju su poslali u Sud BiH također pronađena na njihovoj njivi.

Sinan i Fuad Sinanović, nastanjeni na području Zavidovića, uhapšeni su u utorak, 2. avgusta, nakon što je na ulazu u Sud BiH otkrivena bomba u paketu koji je bio adresiran na predsjednicu Suda BiH Meddžidu Kreso.

Odbrana je kazala kako je "cilj slanja paketa sa bombom bio da se Državni sud i Tužilaštvo, upoznaju sa onim što se dešavalo osumnjičenima u zadnje četiri godine".

Tužilac Čampara je dodao i da se osumnjičenima treba odrediti pritvor jer se protiv njih vodi istraga u Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) zbog "napada na službena lica".

Odluku o prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora Sud BiH će donijeti naknadno.