BiH
0

Zatražen pritvor i raspisivanje potjernice za Ivanom Ančićem

FENA
Nakon što su vještaci sudske medicine zaključili da optuženi Ivan Ančić nije nesposoban za suđenje, Tužilaštvo je zatražilo određivanje pritvora i raspisivanje potjernice.

Ančić, koji živi u Hrvatskoj, ponovo se nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivici za zločine počinjene u ljeto 1993. godine u logoru "Dretelj" kod Čapljine.

Na prošlom ročištu, 30. septembra, Sud BiH je od advokatske kancelarije "Primorac i partneri" dobio obavještenje da Ančić ima zdravstvenih problema.

Po nalogu Suda, vještaci sudske medicine su sačinili nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju optuženog.

Vještak Senad Pešto je, na osnovu nalaza s Kardiovaskularne klinike u Splitu, rekao da je Ančić imao infarkt srca, ali da su doktori reagovali u optimalnom vremenu.

Po njegovom zaključku, nema smetnji da optuženi prisustvuje suđenju.

Vještakinja neuropsihijatrica Enra Suljić je kazala da je optuženi Ančić imao terapije i da je ranije liječen zbog posttraumatskog poremećaja.

Ona je zaključila da ne postoji razlog zbog kojeg optuženi ne bi mogao prisustvovati suđenjima s određenim pauzama, javlja BIRN-Justice Report.

Tužilaštvo tereti za zločine Ančića kao nekadašnjeg upravnika logora "Dretelj" i komandanta kasarne "Dretelj".

"Imao je potpunu kontrolu nad uslovima u logoru "Dretelj" i nad životima oko 2.000 civila bošnjačke nacionalnosti", navodi se u optužnici.