|

Optuženi Ivan Ančić se nije pojavio pred Sudom BiH

Optuženi Ivan Ančić se nije pojavio pred Sudom BiH
0
F
FENA
13.11.2014. u 11:40
4
komentara
0

dijeljenja
Optuženi Ivan Ančić se nije pojavio pred Sudom BiH Foto: Arhiv/Klix.ba
Optuženi u predmetu Ivan Ančić nije se pojavio na današnjem ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, optuženi se nije pojavio.
Sud Bosne i Hercegovine je dana 8. januara 2014. potvrdio optužnicu kojom se optuženi Ivan Ančić tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Ivan Ančić u periodu od kraja juna 1993.godine do sredine augusta 1993. godine, u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između jedinica Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Republike BiH, kao pripadnik III (V) bojne Vojne policije HVO-a, u svojstvu upravnika logora Dretelj i istovremeno pomoćnika komandanta III (V) bojne Vojne policije za Jug i komandanta kasarne Dretelj vršio nadzor i imao potpunu kontrolu nad uslovima u logoru Dretelj, gdje je bilo zatvoreno oko 2000 civila bošnjačke nacionalnosti sa područja općina Stolac, Čapljina, Prozor, Neum, Ljubuški, Mostar...

U optužnici se navodi da je optuženi Ivan Ančić počinio, te podstrekavao i pomagao u činjenju nečovječnog postupanja, mučenja, ubistva, namjernog nanošenja snažnih tjelesnih i duševnih bolova i patnje, tjelesnih povreda, izgladnjivanja, pljačkanja, prisiljavanja na prinudni rad, te kao nadređena i odgovorna osoba propustio da preduzme razumne mjere u sprječavanju činjenja navedenih djela i kažnjavanju počinilaca ovih djela, saopćeno je iz Suda BiH.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...