{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optuženi Ivan Ančić se nije pojavio pred Sudom BiH

F
13.11.2014. u 11:40
0
4
Optuženi Ivan Ančić se nije pojavio pred Sudom BiH
0
Optuženi Ivan Ančić se nije pojavio pred Sudom BiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Optuženi u predmetu Ivan Ančić nije se pojavio na današnjem ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, optuženi se nije pojavio.
Sud Bosne i Hercegovine je dana 8. januara 2014. potvrdio optužnicu kojom se optuženi Ivan Ančić tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Ivan Ančić u periodu od kraja juna 1993.godine do sredine augusta 1993. godine, u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između jedinica Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Republike BiH, kao pripadnik III (V) bojne Vojne policije HVO-a, u svojstvu upravnika logora Dretelj i istovremeno pomoćnika komandanta III (V) bojne Vojne policije za Jug i komandanta kasarne Dretelj vršio nadzor i imao potpunu kontrolu nad uslovima u logoru Dretelj, gdje je bilo zatvoreno oko 2000 civila bošnjačke nacionalnosti sa područja općina Stolac, Čapljina, Prozor, Neum, Ljubuški, Mostar...

U optužnici se navodi da je optuženi Ivan Ančić počinio, te podstrekavao i pomagao u činjenju nečovječnog postupanja, mučenja, ubistva, namjernog nanošenja snažnih tjelesnih i duševnih bolova i patnje, tjelesnih povreda, izgladnjivanja, pljačkanja, prisiljavanja na prinudni rad, te kao nadređena i odgovorna osoba propustio da preduzme razumne mjere u sprječavanju činjenja navedenih djela i kažnjavanju počinilaca ovih djela, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: