BiH
0

Zatražen dugotrajni zatvor za Aleksandra Cvetkovića

FENA
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je kaznu dugotrajnog zatvora za Aleksandra Cvetkovića, optuženog za genocid počinjen u Srebrenici.

Drugog dana iznošenja završne riječi, tužilac Dubravko Čampara je kazao da se za "zločin nad zločinima - genocid", treba izreći kazna koja je blizu maksimalne jer odgovara stepenu krivice optuženog Cvetkovića.

Tužilac je istaknuo da su radnje optuženog bile takvog intenziteta da dokazuju namjeru uništenja bošnjačkog stanovništva.

"Cvetković je znao da se Bošnjaci ubijaju samo zato što su Bošnjaci. Cvetkovićev prijedlog za korištenje puškomitraljeza je svjestan. Optuženi je morao znati da ubijanje tolikog broja ljudi dovodi do uništenja Bošnjaka", rekao je Čampara.

Prema tužiocu, Cvetković je pokazao istrajnost i odlučnost u vršenju zločina te predložio kako da ubijanje ide brže.

Cvetković, nekadašnji pripadnik Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za učešće u strijeljanju oko 900 srebreničkih muškaraca na Branjevu (općina Zvornik) počinjenom 16. jula 1995. godine.

U optužnici se navodi i da je krajem juna 1995. godine učestvovao u izvođenju prvog napada na Srebrenicu, tadašnju zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija (UN) i na bazu UNPROFOR-a s ciljem uznemiravanja bošnjačkog stanovništva, te da je 11. jula 1995. godine učestvovao u vojnoj operaciji "Krivaja 95"'.

"Optuženi nije pokazao kajanje. On se još uvijek bori da izbjegne posljedice za djelo koje je počinio. Optuženi nije bio samo robot u izvršenju, imao je namjeru da izvršava", kazao je Čampara.

Za odbranu optuženog tužilac je rekao da je od 2005. godine do danas proturječna sama sebi navodeći da su muškarci bili legitimna vojna meta.

"Odbrana navodi da su muškarci legitimna vojna meta. Takva odbrana nam govori da su zločini legitimni", kazao je Čampara, istaknuvši da je cilj politike bio osloboditi se svih drugih i živjeti s vlastitim narodom.

On je naglasio da je Deseti diverzantski odred, čiji je pripadnik bio optuženi, bio najviša diverzantska jedinica VRS-a, te da je formiran kao prva profesionalna jedinica, a pripadnici su bili dobrovoljci, najbolje plaćeni i osposobljeni.

Tužilaštvo je zatražilo i produženje pritvora za optuženog.

Odbrana će završnu riječ iznijeti 2. juna, javio je BIRN - Justice Report.