BiH
7

Aleksandar Cvetković oslobođen optužbi za učešće u genocidu u Srebrenici

Klix.ba
Prvostepenom presudom Aleksandar Cvetković jutros je pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH oslobođen optužbi za učešće u genocidu u Srebrenici u julu 1995.

Sudsko vijeće oslobodilo je Cvetkovića, nekadašnjeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske, optužbi da je 16. jula učestvovao u ubistvima oko 900 bošnjačkih muškaraca u Branjevu.

On je oslobođen i optužbi da je prethodno učestvovao u dva napada na Srebrenicu.

"Jasno je da je počinjen veliki zločin. Za ubistva na Branjevu postoje pravosnažne presude, međutim sud mora a javnost treba biti svjesna da se u svakom individualnom postupku mora utvrditi krivica za zločin. U ovom slučaju sud je zbog manjka dokaza ostao u sumnji u vezi sa učešćem optuženog", kazao je Darko Samardžić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Naveo je da je optuženi nije osporovao da je bio pripadnik 10. diverzantskog odreda, odnosno da je bio vozač u sklopu ove formacije.

Sudija Samardžić je, nadalje, naveo da su samo dvojica svjedoka, od kojih je jedan haški osuđenik Dražen Erdemović potvrdili inkriminacije kojima se Cvetković tereti, dok su drugi svjedoci i sudionici spomenutih dešavanja, u međuvremenu, osuđeni na dugotrajne zatvorske kazne tvrdili da optuženog nisu vidjeli da sudjeluje u pogubljenjima na Branjevu.

Inače, Erdemovićev iskaz pročitan je u sudnici, budući da nije mogao biti direktno, odnosno unakrsno ispitan čime je, prema ocjeni Vijeća, dokazna vrijednost njegovog iskaza limitirana.

Sud, također, nalazi da nije dokazano da je optuženi sudjelovao u akciji 10. jula 1995. godine, koja je prethodila upadu u Srebrenicu, te da njegovog imena nije bilo na spisku sudionika, a prema sadržaju tadašnje naredbe koju je potpisao nekadašnji komandant 10. diverzantskog odreda Milorad Pelemiš.

Rješenjem Suda Cvetković je pušten iz pritvora u kojem se nalazio nakon što je pravosuđu BiH izručen iz Izraela u augustu 2013. godine.

S obzirom na to da se radi o nepravomoćnoj presudi, strane u postupku imaju pravo žalbe u zakonskom roku.

Tužilaštvo BiH je iznenađeno i nije zadovoljno izrečenom presudom, te će uložiti žalbu i tražiti da se Cvetković proglasi krivim i osudi na adekvatnu kaznu.

Kako je Feni kazao glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić, radi se o predmetima za 10 diverzantski odred u kojima su optuženi lično i direktno sudjelovali u masovnim egzekucijama zarobljenih Bošnjaka u Srebrenici.

"Već smo imali predmete u kojima su oni osuđeni na dugotrajne zatvorske kazne, jer su to osobe koje su bile tamo, na terenu i s puškama u rukama sudjelovali u strijeljanju najmanje 900 bošnjačkih žrtava na Ekonomiji Branjevo", kazao je.

Dodao je da je Tužiteljstvo u predmetu za 10. diverzantski odred imalo dosta aktivnosti prema partnerskim pravosudnim institucijama na međunarodnoj razini, jer se dio njih (osumnjičenih) nalazi u bjekstvu.

Podsjetio je da je Franc Kos izručen iz Hrvatske, a Cvetković iz Izraela, te da se nastavljaju aktivnosti na procesuiranju pripadnika ovog odreda od kojih se neki, prema određenim saznanjima, nalaze na teritoriji Republike Srbije.

Odbrana optuženog je zadovoljna izrečenom oslobađajućom presudom, što je novinarima potvrdio Cvetkovićev branitelj, advokat Petko Pavlović, izražavajući uvjerenje da će ta presuda biti potvrđena i u drugostepenom postupku.

Tokom krivičnog postupka protiv Aleksandra Cvetkovića ispitano je 37 svjedoka i dvoje vještaka te u spis uložena 143 materijalna dokaza.