BiH
0

Zatišje na požarištima kod Jablanice

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na požarištima oko Jablanice jutros je malo zatišje i nije uočljivo napredovanje požarne linije, saopšteno je Srni iz Operativnog centra Federalne uprave Civilne zaštite.

Na požarištu iznad Donje Jablanice uočljiva su tri požara, dim se vidi i sa zapadne strane planine, kao i u unutrašnjosti požarišta. Stigao je i helikopter iz Banje Luke, koji vrši prireme za djelovanje na opožarenim područjima.

Jedan helikopter Oružanih snaga BiH već je djelovao do 8.50 sati, imao je sedam letova i izbacio ukupno 18 tona vode na požarišta, nakon čega se vratio za Sarajevo. Očekuje se dolazak i djelovanje drugog helikoptera.

Na području Donje Jablanice juče je bilo aktivno više požarnih čvorova, a kako je rasla dnevna temperatura situacija se na terenu stalno pogoršavala, no zahvaljujući djelovanju helikoptera, požarišta su uspješno bila sanirana.

Federalna uprava Civilne zaštite upozorava da bi svako dalje napredovanje požara u visinu otežavalo gašenje helikopterima, jer bi se vatra uvukla u stjenoviti masiv.