BiH
31

Zastupnika u Skupštini TK Fuada Imamovića optužuju za šumsku krađu, on sve negira

Piše: A. K.
Javno preduzeće Šume Tuzlanskog kantona, Šumsko gazdinstvo Konjuh podnijelo je Općinskom sudu u Živinicama zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Omera Ivojevića i Fuada Imamovića jer su, kako je navedeno, u državnoj šumi na području općine Kladanj bespravno posjekli i prisvojili dva stabla bukve i jedno stablo jasena.

Kako je navedeno u zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka, Ivojević i Imamović kao saučesnik su 19. decembra prošle godine u državnoj šumi Gudijelj Šumarije Gostelja, kojom gazduje i upravlja Javno preduzeće Šume TK i Šumsko gazdinstvo Konjuh, na području općine Kladanj bespravno, bez doznake i odobrenja posjekli i prisvojili dva stabla bukve i jedno stablo jasena, ukupne bruto mase 1,6 kubnih metara.

U zahtjevu se dalje navodi da su kod okrivljenog (Ivojevića, op.a.) zaplijenjena 0,34 kubna metra ogrjevnog drveta koje je odvezeno u krug radionice u Brateljeviće, dok su preostali dio drvne mase on i Imamović prisvojili u svoju korist.

Inače, Imamović je bivši načelnik Općine Kladanj, a u razgovoru za Klix.ba je negirao saučesništvo u spomenutom krivičnom djelu.

Trenutno obnaša funkciju poslanika u Skupštini TK u ime Stranke za BiH, a kako nam je kazao, na ovaj način ga se pokušava degradirati.

"Ja se od svega u potpunosti ograđujem, apsolutno nikakve veze nemam s tim. Ovo su nebuloze i ovo nije prvi slučaj. Stalno su pokušaji nekakvih prijava protiv mene i zaista ne znam šta je smisao svega toga", kazao je Imamović za Klix.ba.

Smatra da iza svega stoji lobi kojem smetaju njegova nastojanja kao poslanika u Skupštini TK vezano za donošenje zakona o šumama u TK.

"To su pakovanja kroz koja ja godinama prolazim. Ja stvarno ne znam šta je s tim ljudima i koje su njihove namjere. Smatram da je ovo atak na sve one koji drugačije misle i koji žele zaštititi prirodne resurse od onih koji su spremni njima raspolagati kao svojom imovinom. Za ne povjerovati je da se jednog poslanika u skupštini pokušava degradirati pričom koja je u vrijednosti 50 maraka. I ko učestvuje u toj priči? Neko ko primi 600 eura mita, između ostalog, pretpostavljam", naglasio je Imamović aludirajući na direktora Šumskog gazdinstva Kladanj Reufa Avdibašića.

Inače, Avdibašić je u petak uhapšen zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi te mu je danas na osnovu prijedloga postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzla Općinski sud u Živinicama odredio jednomjesečni pritvor.