Skupština KS
38

Zastupnik Vreto iz Naše stranke zaustavio Vladu KS u politizaciji upravljanja javnih preduzeća

S. H.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nakon što je prilikom prvog glasanja o Prijedlogu odluke o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti Kantona Sarajevo zastupnik Naše stranke Elvis Vreto oštro odgovorio Vladi KS zbog izmjena koje bi, kako on tvrdi, donijele netransparentnost u upravljanje preduzećima.

Vreto smatra da bi spomenute izmjene donijele nesrazmjerno veliku političku kontrolu nad njima. Vlada KS je razmotrila njegove amandmane i promijenila sadržaj Prijedloga.

"Ovom odlukom je Kanton Sarajevo kao osnivač kantonalnih javnih preduzeća uredio novi način vršenja ovlaštenja skupština javnih preduzeća čiji je osnivač što obuhvata 14 preduzeća u Kantona Sarajevo. U prvom prijedlogu, Vlada je tražila da ima ovlaštenje da na prijedlog ministra imenuje tri punomoćnika za upravljanje bez ikakvih uslova koje ova lica trebaju ispuniti. Smatrao sam da ovaj prijedlog koncentriše moć u Vladi KS, prebacuje je sa Skupštine KS, te umanjuje mogućnost da se kroz ovo osigura veći stepen transparentnosti i depolitizacije javnih preduzeća. U ranijoj odluci bi se raspisao javni oglas za imenovanje predsjednika i članova Skupštine KJP koju raspisuje resorno ministarstvo, a onda se ta odluka predlaže Vladi koja daje saglasnost i upućuje Skupštini KS na potvrdu", dodaje Vreto.

Vlada KS je prihvatila da Skupštini KS osigura nadležnost da može opozvati punomoć ili umjesto već date punomoći dati novu najkasnije do održavanja naredne sjednice skupštine. Prihvaćen je i amandman zastupnika Zvonka Marića, koji je Vreto podržao, a koji se ticao uslova koje punomoćnik mora ispuniti.

"Vlada KS je preuzela odgovornost da mora jasno utvrditi način izbora punomoćnika, a uvažavajući načelo transparentnosti. Postavljeno je deset uslova koji svaki punomoćnik mora ispuniti da bi bio imenovan za takvu funkciju. Bili smo pod izuzetnim pritiskom. Vlada i neki zastupnici su odbacili prijedlog da se vrati opcija ‘javnog oglasa’ za kandidovanje za ove funkcije. Sada je na njima da u definiranju procedure izbora o ovom daju svoje mišljenje, jer ukoliko izbjegnu javni oglas, imat će ozbiljan izazov pred sobom – da dokažu da su zaista protiv politizacije javnih preduzeća", zaključuje Vreto.

Na sinošnjoj sjednici koja je završila kasno navečer, glas Elvisa Vrete bio je 18. kako bi Odluka prošla. Poručio je da je važno da Vlada KS zna da je skupštinska većina odgovorna za svoj rad glasačima, te da neće nikada podići ruku za nešto što ugrožava javni interes i interese građana KS.