BiH
10

Intervju / Zastupnik u Evropskom parlamentu Ivan Jakovčić: Čelnici RS-a moraju shvatiti da je EU jedina perspektiva

Piše: S. H.
Ivan Jakovčić (Foto: FENA)
Ivan Jakovčić (Foto: FENA)
Zastupnik Hrvatske u Evropskom parlamentu Ivan Jakovčić u razgovoru za Klix.ba istakao je činjenicu da je BiH na putu ka Evropskoj uniji (EU) učinila značajan napredak, ali da mora s optimizmom nastaviti provoditi reforme da bi dobila kandidatski status za članstvo u EU.

Ocjene su da je BiH u posljednje vrijeme učinila značajan napredak ka približavanju EU. Ipak, brojne unutardržavne nesuglasice i nejedinstvo svih nivoa vlasti dodatno ometaju kontinuiran napredak naše zemlje. Ipak Jakovčić smatra da BiH ima izuzetno konstruktivnu politiku kada je riječ o regionalnoj saradnji.

"Posljednji izvještaj Evropske komisije za 2015. prvi je pozitivniji izvještaj o napretku BiH na evropskom putu. Brojne su pozitivne činjenice u tom smislu kao što je naprimjer odluka o uspostavi koordinacijskog mehanizma za pitanje EU, akcijski plan države i entiteta za provedbu programa reformi do 2018. godine, a dogodio se i napredak u smanjenju broja neriješenih predmeta ratnih zločina. BiH ima konstruktivnu i aktivnu politiku u promicanju regionalne saradnje te postoji napredak u stopi usklađenosti s odlukama u području zajedničke vanjske i sigurnosne politike", ističe Jakovčić.

Bh. lideri optimistični su da bi BiH do kraja 2017. godine mogla dobiti kandidatski status za članstvo u EU. Ipak, evropski put svake države zavisi od njenog angažmana na tom putu, a naročito kada je riječ o kontinuitetu reformi.

"Teško je ocijeniti je li taj rok do kraja 2017. godine ostvariv jer, kao što smo imali priliku vidjeti i na primjeru Hrvatske, evropski put svake zemlje najviše ovisi o njenom angažmanu i spremnosti za provedbu potrebnih reformi, ali s druge strane ovisi o evropskom geopolitičkom okruženju i internim prioritetima koje takvo okruženje nameće. Treba pozdraviti zahtjev za članstvo u EU koji je BiH podnijela 15. februara i s optimizmom nastaviti sve potrebne korake koji mogu pridonijeti bržem dobivanju statusa zemlje kandidata", naglasio je Jakovčić.

On dodaje kako bez obzira na trud bh. vlasti nije dovoljno urađeno da se put ka EU ubrza.

"Gledajući kroz duže vremensko razdoblje zasigurno nije dovoljno učinjeno. Potrebno je ubrzati reforme kako bi se zahtjev za članstvo ocijenio vjerodostojnim. Potrebno je uskladiti stajališta entiteta o saradnji i koordinaciji po pitanjima EU kako bi se učinkovito donosile odluke u okviru procesa pristupanja EU. Posebno je važno nastaviti ustavne, političke i pravne reforme koje će doprinijeti boljem funkcioniranju BIH, većoj demokratskoj zastupljenosti i jednakim pravima svih građana", kazao je Jakovčić.

Na svom evropskom putu BiH najviše treba učiti od susjedne Hrvatske kojoj je također veliki interes da BiH što prije postane punopravna članica evropske zajednice naroda.

"Hrvatska treba biti istovremeno uzor i glavna potpora svim zemaljama Jugoistočne Evrope na njihovom evropskom putu. Ako bi neka zemlja trebala biti zainteresirana za bržu evropsku perspektivu BiH, onda je to nedvosmisleno Hrvatska. Evropska perspektiva BiH važna je zbog mira i stabilnosti te boljeg rješavanja zajedničkih problema. Hrvatska s BiH ima najdužu kopnenu granicu. Ulazak BiH u EU vodio bi boljem položaju Hrvata u BiH, a to bi bio doprinos i boljem privrednom i infrastrukturnom povezivanju naših susjednih zemalja", istakao je Jakovčić.

Bez obzira na učestale pretenzije Republike Srpske za što većom nezavisnošću kada je riječ o vanjskoj politici ili sigurnost, Jakovčić naglašava kako je Evropska unija jedina perspektiva kojoj treba težiti.

"Istina je da postoje brojni dokazi koji pokazuju da Republika Srpska teži vođenju vlastite nezavisne vanjske i sigurnosne politike. Međutim, evropska perspektiva predstavlja jedino rješenje za ekonomski i društveni napredak cjelovite BiH i njenih građana, uključujući i građane Republike Srpske. Jedino takvom zajedničkom budućnošću, jer za drugačija rješenja ne postoje uporišta u Dejtonskom sporazumu, može doći do napretka i vjerujem da će i čelnici Republike Srpske to prihvatiti", zaključio je Jakovčić u razgovoru za Klix.ba.