Izmjena Ustava
231

Zastupnik Gratz ponudio "mapu puta" za deblokadu institucija

Klix.ba
Dennis Gratz (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dennis Gratz (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnik Dennis Gratz (NS) je ponudio "mapu puta" ka rješavanju ustavne krize u Bosni i Hercegovini, te je zatražio od vladajućih političkih struktura da preduzmu konkretne mjere kako se ustavni poredak ne bi našao u "ćorsokaku" nakon izbora 2018. godine.

"Prvi korak je izmjena Ustava Bosne i Hercegovine gdje će se ukinuti etnička nominacija kandidata za Predsjedništvo, te svesti na izbor dva člana iz FBiH i jednog člana iz RS-a. Drugi korak je izmjena sistema Doma naroda Parlametnarne skupštine BiH, gdje će se osigurati minimalna garantovana predstavljenost pripadnika sva tri konstitutivna naroda i Ostalih iz oba entiteta", kazao je Gratz.

"Zatim slijedi izmjena Izbornog zakona BiH, gdje će se usvojiti suštinske izmjene ovog propisa, na način da se osigura veća kontrola i zaštita izbornog procesa. Također, potrebno je usvojiti okvir za izbore u Mostaru na temelju platforme 'Naš Mostar' koja predviđa direktni izbor gradonačelnika i dogradonačelnika te 35 vijećnika iz jedinstvene izborne jedinice", napominje Gratz.

"Na kraju, potrebno je osigurati da federalni Dom naroda bude sastavljen na način da svaki kanton ima predstavnika iz četiri skupine - tri konstitutivnih naroda i Ostalih, a da se pritome osigura proporcionalnost u skladu sa Popisom stanovništva. Konačno, kantonalne skupštine moraju imati garantovani minimum predstavnika konstitutivnih naroda i Ostalih u skladu sa brojem pripadajućih predstavnika u Domu naroda, kako bi se izbjegla nepopunjenost Doma. Uz te izmjene strukture Doma naroda i obaveznih kvota kod kantonalnih skupština, potrebno je utvrditi automatsko delegiranje koje CIK realizira po službenoj dužnosti ukoliko skupštine ne izvrše izbor u određenom zakonskom roku", zaključio je Gratz.

Zastupnik Dennis Gratz je pozvao da se stranke na vlasti konačno usaglase o redu koraka i predstave javnosti barem raspored propisa i izmjena važeće norme, kako se stalnim "preklapanjem" u javnom diskusiji javnost ne bi zamajavala neizvedivim i po 'redu koraka' neprihvatljivm prijedlozima, navodi se u saopćenju za javnost.