BiH
0

Zastupnički dom PSBiH odbio Lagumdžijin prijedlog o Terzićevoj ostavci

NINA
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije prihvatio zaključak zastupnika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije da Dom pozove predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Adnana Terzića da podnese ostavku.

Ovakav zaključak uslijedio je nakon što je Terzić podnio Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH informaciju o stanju u Vijeću ministara.

Tom prilikom Terzić je kazao da njegovo prihvaćanje ostavke ministra vanjskih poslova Mladena Ivanića nije bilo politički motivirano, nego je to učinio "jer ne može tolerirati daljnje opstrukcije", te je naglasio da je došlo vrijeme da sa scene odu oni u izvršnoj vlasti koji koče evropski put BiH.

Prema Terzićevim riječima, Ivanić je prekršio taj dogovor o raspodjeli čelnih funkcija u tri državne institucije, zahtijevajući da za direktora SIPA-e bude imenovan Sredoje Nović koji nije Hrvat, zbog čega je on bio prinuđen da od visokog predstavnika zatraži da izvrši to imenovanje.

Nakon Terzićevog izlaganja mnogi zastupnici su se bunili protiv Terzićevog imenovanja sekretara Ministarstva vanjskih poslova za vršitelja dužnosti ministra vanjskih poslova BiH do izbora novog ministra, jer je to suprotno Zakonu o Vijeću ministara BiH, te je rečeno da je ta odluka nelegalna.

Nikola Špirić smatra da je Terzićev potez dobar jer će razotkriti sve neprincipijelne dogovore unutar BiH na štetu svih njenih građana te da će iduća sjednica Vijeća ministara biti rezultat podnošenja Terzićeve ostavke, također tvrdeći da je Terzić SDS-ov čovjek.

Zastupnički dom PSBiH usvojio je zaključak prema kojemu se od Terzića zahtjeva da obavi konsultacije s političkim strankama u Zastupničkom domu, radi prevladavanja postojeće situacije u Vijeću ministara.

Iako je bio predložen, zastupnici nisu prihvatili zaključak da se predsjedavajući Vijeća ministara obaveže da u saradnji s ovim domom u roku od sedam dana kompletira Vijeće ministara, kao ni prijedlog zaključka da Vijeće ministara u roku od sedam dana pripremi izmjene i dopune Izbornog zakona BiH kojima bi se definirala procedura za organiziranje prijevremenih izbora.

Prihvaćen je zaključak u kojem Zastupnički dom izražava zabrinutost općim stanjem u zemlji i krizom u Vijeću ministara BiH izazvanim prihvaćenim i najavljenim ostavkama ministara.