BiH
30

Zastupnički dom PS BiH: Odbijena rezolucija o Sutorini

Piše: Er. M.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH i Prijedlog zakon o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu.

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zastupnici su usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu, te Zakona o policijskim službenicima u BiH u prvom čitanju.

Predsjedavajući Kluba Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Damir Bećirović ocijenio je pozitivnim povećanje budžeta u korist policijskih agencija i Ministarstva sigurnosti BiH budući na ulogu ovih institucija u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Senad Šepić kazao je da nije zadovoljan malim povećanjem budžeta Direkciji za evropske integracije jer naša država već od juna mora otvoriti niz novih procesa sa Briselom.

Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2015. godinu iznosi 1.563.580.625 KM, od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija i primici na nivou 2014. godine, 950.000.000 KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga 613.580.625 i manji su za 232.812.343 KM u odnosu na budžet prethodne godine.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda kazao je uoči današnje sjednice da je i više nego zadovoljan budžetom, te da se nada da će budžet biti usvojen i u Domu naroda državnog Parlamenta.

Današnjim usvajanjem zahtjeva Vijeća ministara BiH za ramatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH po hitnom postupku, BiH je izbjegla mogućnost da bude uvrštena na sivu, odnosno crnu listu Moneyvala zbog neusklađenosti naše zemlje sa međunarodnim standardima za borbu pranja novca i finansiranja terorizma, a što bi donijelo ogromne negativne posljedice za BiH, njenu privredu i finansijske tokove.

Zastupnički dom usvojio je i prijedlog o imenovanju Aide Koristović za sekretara Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH, te imenovanje Marina Vukoje za sekretara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Odluke o imenovanju sekretara Parlamentarne skupštine BiH trebale bi stupiti na snagu 26. maja 2015. godine.

Zastupnici nisu usvojili izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2014. godinu. Danas su usvojeni i izvještaji o radu Odbora za žalbe građana PS BiH, Komisije za saobraćaj i komunikacije o javnom saslušanju predstavnika BHANSA, BHDCA, izvještaj o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u operacijama miru i Vijeća ministara BiH u vezi sa propustima navedenim u Izvještaju o izvršenoj reviziji učinaka na temi: Kontrola zračnog saobraćaja BiH.

Također data je saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o vojnoj finansijskoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske i Provedbenog protokola u vezi s finansijskom pomoći između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, kao i ratifikacija Amandmana 3 na Ugovor o finansiranju sklopljen između BiH i Evropske investicione banke 21. decembra 2005. godine u Sarajevu i 28. decembra 2005. godine u Luksemburgu s naknadnim izmjenama, odnosno Ugovor o finansiranju projekta Željeznice u BiH II.

Zastupnici su vodili iscrpnu raspravu i o Prijedlogu rezolucije o Sutorini čiji je predlagač Denis Bećirević, a koji je kazao da se danas raspravljalo o velikoj nepravdi prema državi BiH i svim njenim građanima.