Parlament FBiH
65

Zastupnički dom podržao nacrt zakona kojim se predviđa smanjenje doprinosa na bruto plate

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH danas je u formi nacrta usvojio novi zakon o doprinosima, kojim se treba postići pojednostavljanje obračunavanja i plaćanja doprinosa, kvalitetniji nadzor i jačanje financijske discipline.

Osnovni cilj je da, uz nižu zbirnu stopu doprinosa, i istovremeno proširenje osnovice za obračun doprinosa i povećanjem obuhvata obveznika doprinosa, uz zadržavanje neutralnog utjecaja na prihode izvanproračunskih fondova, bude smanjena rigidnost sistema doprinosa u FBiH u odnosu na zemlje u okruženju i Evropi.

S tim u vezi, Vlada se opredijelila da podrži stopu od 33 posto i da se toliko proširi osnovica koja će donijeti toliko prihoda koliko imaju i sada izvanproračunski fondovi. Osnovni princip je da se smanje doprinosi na bruto plaće koji su po sadašnjem zakonu 41,5 posto.

Osnovica za obračun doprinosa proširena je, osim na plaće i na naknade za obrok, prijevoz i regres.

"Zakon stvara pravnu osnovu za učinkovitije evidentiranje, naplatu i kontrolu svih doprinosa za obvezna osiguranja, te za usuglašavanje obuhvata primanja na koja se plaćaju doprinosi i usuglašavanje zbirne stope na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine", mišljenja je Vlada FBiH.

Ukoliko Nacrt zakona o doprinosima podrži i Dom naroda na zakazanoj sjednici u četvrtak bit će upućen u javnu raspravu od 60 dana.

Odlukom o prihvaćanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za Projekt podrške zapošljavanju, završen je današnji rad dvodnevne sjednice Zastupničkog doma Federalnog parlamenta.

Nastavak je sutra u 10.00 sati, kada će se poslanici izjasniti o ostalim tačkama dnevnog reda ove sjednice, kao i o nekim tačkama s prethodnog nedovršenog zasjedanja, među kojima su Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju te izmjene Zakona o radu.