{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio rezoluciju o Srebrenici

N
NINA
28.6.2005. u 10:52
0
0
Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio rezoluciju o Srebrenici
0
Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio rezoluciju o Srebrenici
Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je sinoć Rezoluciju broj 199, kojom podsjeća na masakr više od sedam hiljada Bošnjaka u Srebrenici, u julu 1995.
U rezoluciji, gotovo identičnog sadržaja s rezolucijom br. 134 Senata koja je jednoglasno usvojena protekle sedmice, Zastupnički dom odaje dužnu počast hiljadama nedužnih srebreničkih žrtava, kao i svima ubijenim za vrijeme konflikta i genocida u BiH.

Traži se da se politika agresije i etničkog čišćenja koju su provodile srpske snage u BiH, uz podršku vlasti tadašnje SR Jugoslavije, definira kao genocid u skladu s člankom 2. Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju genocida.

Također se ističe da je u nacionalnom interesu Sjedinjenih Država da odgovorni za ratne zločine, genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja Ženevske konvencije odgovaraju za svoje postupke, odnosno da se svi optuženi pred Haaškim tribunalom moraju uhititi i predati tom sudu, bez odlaganja.

U rezoluciji, čiji su predlagači republikanac Christopher Smith i demokrat Benjamin Cardin, navodi se da dio odgovornosti za pad zaštićene zone Ujedinjenih naroda nakon kojeg je uslijedilo masovno ubistvo srebreničkih muškaraca i dječaka snose i UN i njegove članice jer nisu poduzele odlučnu, pravovremenu i razmjernu akciju, prenosi Glas Amerike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: