{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zastupnici u Skupštini KS o zakonu o visokom obrazovanju

F
18.7.2012. u 07:56
1
3
Zastupnici u Skupštini KS o zakonu o visokom obrazovanju
1
Zastupnici u Skupštini KS o zakonu o visokom obrazovanju
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo trebali bi na sjednici koja je zakazana za danas razmatrati Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju koji će ovim izmjenama biti usklađen s Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH.
Prvenstveni razlog za donošenje izmjena zakona predstavlja neizvršena integracija Univerziteta u Sarajevu prema važećem Zakonu o visokom obrazovanju, bez koje je bi bilo nemoguće donijeti kantonalni zakon o visokom obrazovanju koji bi bio u skladu sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH.

Predložena je izmjenjena organizacija rada Univerziteta u Sarajevu i to na način da dosadašnji fakulteti i akademije ne gube pravni subjektivitet, s tim da će postati organizacione jedinice integriranog univerziteta koji se u konačnici predviđa. Promjene su predviđene i u oblasti licenciranja i akreditacije, u poglavlju unutrašnje i vanjske ocjene kvaliteta, u poglavlju akademskih zvanja i kriterija za izbor.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo po hitnom postupku, te Nacrt zakona o javnim skijalištima.

Vladin Prijedlog odluke o dopunama Odluke o usvajanju projekta "Opsada i odbrana Sarajeva 1992-1995" također je na dnevnom redu. U Odluci se predlaže da se ovaj projekt koji ima deset podprojekata dopuni s još jednim, a to je stavljanje u funkciju i preuređenje objekta restorana "Kon- Tiki" ("Kod Sonje") u spomen obilježje - Muzej stradanja Bosanaca i Hercegovaca koji bi podsjećao na događaje u periodu od 1992. do 1995. godine.

Zastupnici bi se trebali izjasniti i o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o legalizaciji građevina izgrađenih bez odobrenja za građenje i građevina privremenog karaktera, u kojoj se predlaže produženje roka za podnošenje zahtjeva za legalizaciju do 31. decembra za građevine izgrađene do 31. juna ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: