{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zastupnici u Skupštini KS o zakonu o visokom obrazovanju

F
17.7.2012. u 13:42
0
6
Zastupnici u Skupštini KS o zakonu o visokom obrazovanju
0
Zastupnici u Skupštini KS o zakonu o visokom obrazovanju
Skupština KS
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo trebali bi na sjednici koja je zakazana za sutra, 18. jula, razmatrati Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju koji će ovim izmjenama biti usklađen s Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH.
Prvenstveni razlog za donošenje izmjena zakona predstavlja neizvršena integracija Univerziteta u Sarajevu prema važećem Zakonu o visokom obrazovanju, bez koje je bi bilo nemoguće donijeti kantonalni zakon o visokom obrazovanju koji bi bio u skladu sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH.

Predložena je izmjenjena organizacija rada Univerziteta u Sarajevu i to na način da dosadašnji fakulteti i akademije ne gube pravni subjektivitet, s tim da će postati organizacione jedinice integriranog univerziteta koji se u konačnici predviđa. Promjene su predviđene i u oblasti licenciranja i akreditacije, u poglavlju unutrašnje i vanjske ocjene kvaliteta, u poglavlju akademskih zvanja i kriterija za izbor.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo po hitnom postupku, te Nacrt zakona o javnim skijalištima.

Vladin Prijedlog odluke o dopunama Odluke o usvajanju projekta "Opsada i odbrana Sarajeva 1992-1995" također je na dnevnom redu. U Odluci se predlaže da se ovaj projekt koji ima deset podprojekata dopuni s još jednim, a to je stavljanje u funkciju i preuređenje objekta restorana "Kon- Tiki" ("Kod Sonje") u spomen obilježje - Muzej stradanja Bosanaca i Hercegovaca koji bi podsjećao na događaje u periodu od 1992. do 1995. godine.

Zastupnici bi se trebali izjasniti i o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o legalizaciji građevina izgrađenih bez odobrenja za građenje i građevina privremenog karaktera, u kojoj se predlaže produženje roka za podnošenje zahtjeva za legalizaciju do 31. decembra za građevine izgrađene do 31. juna ove godine.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: