Povučeno s dnevnog reda
0

Zastupnici u Skupštini KS neće raspravljati o Zakonu o visokom obrazovanju

N. V.
Foto: Skupština KS
Foto: Skupština KS
Nacrt zakona o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo nije razmatran danas u Skupštini KS s obzirom na to da je premijer Edin Forto povukao ovu tačku dnevnog reda prije nego što je počela rasprava.
Protiv ovog Nacrta zakona su u prethodnom periodu javno govorili i zastupnici iz opozicije, ali i vlasti. Kritike na račun zakona su tako uputili i partneri Vlade KS u skupštinskoj većini kao što je SDP, ali i SDA koja je trenutno u opozicionom taboru.

Novom zakonu se protivi čak i dio akademske zajednice među kojima je Ekonomski fakultet u Sarajevu koji je matični fakultet ministrice Melike Husić-Mehmedović, kao i Akademija nauka i umjetnosti BiH, Univerzitet u Sarajevu (UNSA) i Studentski parlament UNSA.

Na sjednici je o nacrtu govorio profesor pravnih nauka Miloš Trifković koji je kazao da je na zakonu rađeno devet nedjelja.

"Ovo je prvi put da je akademska zajednica dobila pravo da napiše zakon, ne za sebe nego za društvo, onako kako misli da treba", rekao je on.

Nakon njega je ministrica Husić-Mehmedović obrazložila razlog svoje ostavke kazavši da se susrela sa velikom nekolegijalnosti i neprofesionalnosti tokom kratkog mandata. Ona obrazlaže da su brojni navodi kritičara novog zakona zapravo netačni te je ukazala na brojna poboljšanja koja bi, kako tvrdi, donio novi zakon, a u odnosu na postojeći.

Prije nego što je počela rasprava o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju, premijer Edin Forto je izašao za govornicu kako bi povukao ovu tačku s dnevnog reda. Tom prilikom je govorio i o ostavci Husić-Mehmedović istaknuvši kako smatra da je riječ o velikoj grešci.

"Pogriješila je što je pokušala svoje visoke standarde nametnuti drugima", rekao je on prisjećajući se kako mu je rekla na početku mandata da ima tri želje, a to je: Kolektivni ugovor za uposlene UNSA, uspostavljanje sistema u kojem će novac ići za nauku i donošenje novog Zakona o visokom obrazovanju.