Kanton još uvijek bez vlade
0

Zastupnici u Skupštini Kantona 10 traže pomoć od OHR-a

FENA
Jedanaest zastupnika Kluba hrvatskog naroda u Skupštini Kantona 10 potpisalo je pismo koje je danas upućeno visokom predstavniku za BiH Valentinu Inzku, a u kojem se od njega traži da razmotri mogućnost apsolutne, a ne dvotrećinske većine pri formiranju vlade u tom kantonu.

"Kanton 10 je jedina izborna jedinica u čitavoj BiH gdje nije formirana izvršna vlast. Posljedica je zaostajanje ovoga područja u razvojnom, privrednom i svakom drugom smislu, a od 1. januara ove godine računi svih korisnika proračuna su blokirani jer nije usvojen budžet za ovu godinu niti je donesena odluka o privremenom financiranju. Mogućnost donošenja takve odluke nije izvjesna u skoro vrijeme. Uposlenici u prosvjeti i policiji su polovinom ovoga mjeseca najavili i generalne štrajkove što će dodatno otežati situaciju", navodi se u pismu.

U njemu se dodaje kako je skupina od 11 zastupnika, članova Kluba hrvatskog naroda u Skupštini, predložila mandatara za formiranje vlade, međutim članovi kolegija Skupštine (SNSD i SDA) "uporno odbijaju staviti tu točku na dnevni red te raznim opstrukcijama više od pola godine izbjegavaju raspravu na tu temu".

"Za odluku o formiranju Vlade u našem kantonu potrebna je dvotrećinska većina (17 od ukupno 25 zastupnika) što onemogućava donošenje odluke, iako uz dolje potpisanih 11 zastupnika još dvojica su voljna podržati ovakvo rješenje što čini relativnu, ali ne i dvotrećinsku većinu", pojašnjava se u pismu.

U njemu se ističe kako su 4. januara ponovno pokušali kontaktirati SNSD i SDA kao većinske predstavnike zastupnika iz reda srpskog i bošnjačkog naroda, međutim nisu uspjeli dogovoriti sastana u vezi spomenutog problema.

Inače, unatoč zabrani iz središnjice, zastupnici u Skupštini iz HDZ 1990 su također potpisali pismo

Potpisnici navedenog pisma su zastupnici HSP-a BiH (Josip Perić, Drago Stanić, Ivan Krstanović), NSRZB-a (Ivica Matković, Ilija Šljivić, Ivica Bodulušić), HDZ-a 1990 (Nediljko Rimac, Jelena Perić Knez, Petar Gelo, Dinko Barać ) i zastupnik SDP-a BiH Jozo Sliško.