|

Kanton 10 jedini u BiH u novoj godini bez nove vlade

Kanton 10 jedini u BiH u novoj godini bez nove vlade
0
S
SRNA
30.12.2011. u 10:30
5
komentara
0

dijeljenja
Kanton 10 jedini u BiH u novoj godini bez nove vlade
Nakon dogovora predstavnika šest vodećih političkih stranaka u BiH o formiranju Vijeća ministara BiH, Kanton 10 jedini je u BiH koji će u 2012. godinu ući bez nove izvršne vlasti, odnosno Vlade.
Iako je od opštih izbora u BiH prošlo gotovo 15 mjeseci, potpuno je neizvjesno kada će ovaj kanton i u 2012. godini dobiti novu Vladu, jer dva HDZ-a koji imaju kandidate za premijera do sada nisu uspjeli obezbijediti dvotrećinsku većinu, odnosno 17 glasova u kantonalnoj Skupštini potrebnih za potvrđivanje nove izvršne vlasti.

Vlada u tehničkom mandatu, na čijem je čelu Nediljko Rimac iz HDZ-a 1990, i koji je kandidat za premijera u još jednom mandatu, usvojila je prijedlog odluke o privremenom finansiranju budžetskih korisnika u prvom tromjesečju 2012. godine, ali ovu odluku nije potvrdila kantonalna Skupština.

Rimac, koji ima podršku stranaka platforme - HSP-a, SDP-a i Narodne stranke "Radom za boljitak" za mandatara, izjavio je lokalnim medijima da HDZ 1990 u Kanton 10 već dugo nema nikakvih kontakata sa HDZ-om BiH u cilju formiranja nove izvršne vlasti.

Kantonalna skupština u novom sazivu ima 19 hrvatskih zastupnika, ali zbog netrpeljivosti i nepopustljivih stavova dva HDZ-a o tome čiji će kandidat biti budući premijer, Kanton 10 nema novu izvršnu vlast nego Vladu u tehničkom mandatu.

Kad je riječ o strankama srpskog i bošnjačkog naroda u kantonalnoj Skupštini, stav nacionalnih klubova ovih stranaka je da ni kandidat HDZ-a BiH za mandatara Stipo Pelivan, ni kandidat HDZ-a 1990 Nediljko Rimac, neće dobiti mandat za formiranje Vlade dok ne obezbijedi neophodnu dvotrećinsku većinu.

Na ovaj način Srbi, koji u Skupštini imaju četiri zastupnika, i Bošnjaci koji imaju dva, žele da se ne ponovi situacija iz jula ove godine kada je kandidat HDZ-a BiH Stipo Pelivan dobio mandat za formiranje nove Vlade, ali nije uspio skupiti 17 glasova podrške predstavnika političkih stranaka.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...