BiH
34

Zastupnici u Federalnom parlamentu danas usvajaju Prijedlog zakona o radu?

Klix.ba
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH danas će po hitnom postupku razmatrati jučer usvojeni Zakon o radu.

Na dnevnom redu 7. vanredne sjednice Federalnog parlamenta naći će se sedam tačaka.

Prva je Reformska agenda za Bosnu i Hercegovinu za period 2015. - 2018. godine koja je jučer jednoglasno usvojena u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Nakon toga zastupnici će po hitnom postupku razmatrati Prijedlog zakona o radu.

Kako sada stvari stoje, HDZ i SDA imat će dovoljnu podršku da usvoje Prijedlog zakona o radu. Ukoliko zastupnici stranaka za Prijedlog zakona budu glasali kao njihove kolege iz Doma naroda, većina je osigurana.

Jučer su za Prijedlog zakon o radu glasali SDA, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, A-SDA, NSRzB, Liberalne stranke i Stranke dijaspore, njih 28. Blok ovih stranaka u Zastupničkom domu PFBiH ima 50 zastupnika, što je dovoljno za usvajanje zakona.

Očekuje se da će Prijedlog zakona podržati i tri zastupnika Stranke za BiH. Iz SBB-a, DF-a i SDP-a najavili su da neće podržati ovaj Prijedlog zakona.

Nakon usvajanja u Federalnom parlamentu, zakon će biti upućen na odobravanje predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari. Objava u Službenom listu BiH će biti posljednji korak prije početka primjene Zakona o radu.

Po hitnom postupku će se razmatrati još nekoliko tačaka, a to su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stranim ulaganjima, dok će se po skraćenom postupku razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o čeku.

Na dnevnom redu je i Prijedlog finansijskog plana/budžeta FERK-a za 2015. godinu.