BiH
16

Zastupnici Skupštine KS: Odluku o istupanju iz DF-a donijeli smo prije izbora

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Četvoro zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo saopćilo je danas, povodom istupanja iz Demokratske fronte, da su odluku za istupanje iz te stranke donijeli mnogo ranije od održavanja lokalnih izbora 2016. godine, te da iz političke korektnosti nisu je javno objavljivali do održavanja izbora u cilju prevencije stranačkih i političkih manipulacija.

Kako su obrazložili zastupnici Mirsad Pindžo, Goran Akšamija, Mersiha Mehmedagić i Sejo Bukva razlozi za istupanje iz DF-a su neslaganja o načinu rukovođenja i koordinacije, nejasno provođenje programskih ciljeva i ideja, kao i gotovo potpuno odstupanje od ideja socijaldemokratije u djelovanju.

"Svoje zastupničko djelovanje nastaviti ćemo čiste savjesti i opredijeljeni za djelovanje u cilju boljitka, demokratije, društvenog dijaloga, otvorenosti i transparentnosti, socijalne pravde, borbe protiv korupcije, nepotizma, kronizma, te putem borbe za javne politike koje će samo i isključivo biti oprijedijeljene za dobrobit građana BiH", naveli su u saopćenju.

Svoje daljnje političko djelovanje nastavit će, kako su istaknuli, bez pristupanja bilo kojoj drugoj postojećoj političkoj opciji formiranjem kluba samostalnih zastupnika.

Povodom saopštenja centrale i rukovodstva Demokratske fronte pod naslovom: "Nije korektno, ali sretno!", zastupnici Pindžo, Akšamija, Mehmedagić i Bukva su kratko odgovorili: "Nije sretno, ali je korektno!".