BiH
0

Zastupnici Skupštine KS o zdravstvenom osiguranju

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Odluka o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo za 2012. godinu usvojena je na današnjoj sjednici Skupštine iako je među zastupnicima izazvala dugu raspravu o brojnim problemima u zdravstvenoj zaštiti koji su godinama prisutni.

Kako je u svom uvodnom izlaganju kazao ministar zdravstva KS Zlatko Vuković za 2012. godinu planirano je da Zavod na raspolaganju ima oko 315 miliona KM, te dodao da je ova ustanova prošlu godinu završila s pozitivnim poslovanjem u iznosu od 5,5 miliona KM.

Brojni zastupnici mahom iz opozicionih stranaka nabrajali su probleme u poslovanju ustavona iz oblasti zdravstvene zaštite poput dugih redova i listi čekanja te upućivanjem pacijenata u privatne klinike.

Također, zastupnici su upozorili da je u okviru ovog plana predviđeno povećanje plata uposlenih za oko četiri posto, ali je direktor Zavoda Mahmut Đapo objasnio da plate uposlenika nisu povećane nego da je zbog prelaska ovog Zavoda na trezorsko poslovanje trebalo uposliti još ljudi.

On je podsjetio da je urađen elaborat o uslugama na kojima su liste čekanja duge, te da je sklopljen ugovor s 11 privatnih ustanova koje obavljaju tu vrstu pretraga, a da Zavod za njih plaća nadoknadu u iznosu od dva miliona KM.

Kada je u pitanju činjenica da neki ljekari rade u javnom zdravstvu i pri tom imaju privatne klinike te da pacijete iz javnog zdravstva upućuju na liječenje u te klinike, ministar Vuković je naglasio da u takvim slučajevima promptno reagira kako se ne bi ponavljali.

Dodao je i da su sve klinike u KS dobile izdvojeni novac za potrebne materijale kao što su reagensi, ali i da su pojedine klinike potrošile novac, a materijal nisu nabavile zbog čega je uputio zastupnike da odgovor traže od direktora tih klinika i menadžmenta.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Nabil Naser javljao se za riječ više puta na što ga je upozorila predsjedavajuća Skupštine KS Mirjana Malić, a potom je najavio da će Klub SBB-a tražiti tematsku sjednicu o zdravstvu.

Prije pauze za ručak zastupnici su usvojili i Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, a sjednica bi trebala biti nastavljena u 15.30 sati.