BiH
9

Zastupnici Skupštine KS: Bolja zaštita ličnih podataka učenika i uposlenika

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevu uputili su danas u javnu raspravu u trajanju od 15 dana Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju, s ciljem njegovog usklađivanja sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

Ovim je zakonom predviđeno da osnovna škola vodi dokumentaciju i evidenciju o obrazovno-odgojnoj djelatnosti i izdaje javne isprave, a direktor, sekretar, nastavnici i razrednici osnovne škole su obavezni uredno i blagovremeno voditi dokumentaciju i evidenciju i odgovorni su za ažurnost njihovog vođenja.

Ono što je za zastupnike bilo sporno i prema čemu su bili skeptični je zaštita ličnih podataka, učenika i uposlenika.

Po ovom nacrtu, osnovna škola vodi jedinstvenu bazu podataka u elektronskoj formi, u okviru jedinstvenog informacionog sistema upravljanja u obrazovanju (EMIS sistem), a direktor je dužan omogućiti da se prikupljanje, obrada, korištenje i čuvanje podataka u EMIS sistemu vrši u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita ličnih podataka, te o odredbama istog upozna zaposlenike škole.

Zastupnik Eldar Čomor je govoreći o neophodnosti hitnog usvajanja zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju kazao da se zakon treba usvojiti i uskladiti sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka na državnom nivou.

Komisija za obrazovanje i nauku, u kojoj je Čomor potpredsjednik, kako je kazao, je smatrala da ove zakone ne treba puštati u formi nacrta već ih treba usvojiti po hitnom postupku jer se radi o klasičnom rješavanju zakona nižeg nivoa vlasti, koji je usvojio viši nivo vlasti.

"Ovim zakonom, koji će u narednih 15 dana proći javnu raspravu, doprinijet će se poboljšanju zaštite ličnih podataka i učenika i uposlenika, a i ostalih, koji su potrebni ne samo za Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade, već i druga ministarstva, kao što je socijalno, zdravstvo", kazao je Čomor.

Podsjetio je da je do sada okviru Ministarstva postojao Pravilnik koji je tretirao ovu oblast, a ovim će se zakonom preciznije određivati zaštita podataka, "kako bi se podaci onih kojih se tiču bili sigurni, na pravom mjestu i u pravim rukama".

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kavazović je smatra da su odredbe zakona direktno vezane za Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH, ali da se kod određenog broja zastupnika pojavila bojazan da li će ta zaštita podataka biti adekvatna.

Dodao je da je usklađivanje neophodno, a pristup tim podacima reguliše se pravilnicima, ali da nema bojazni, s obzirom da pristup tim podacima imaju različiti nivoi, kao što nastavnici imaju pristup jednom dijelu podataka, direktori škola drugom, a resorni ministri nekom trećem dijelu.

"Siguran sam da neće nikada doći do zloupotreba, jer cijenim da su promjene koje se u javnom sektoru uvode kao i uvođenje savremenih tehnologija nužne, i bez obzira što to neki teško prihvataju, mi moramo nešto uraditi po tom pitanju", kazao je Kazazović.

Zastupnici su u javnu raspravu uputili i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju.