Dvije struje
21

Zastupnici SDP-a u Tuzli razjedinjeni: Jedni za, drugi protiv koalicije sa SDA

A. K.
Kantonalni odbor SDP-a TK (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalni odbor SDP-a TK (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U tuzlanskom ogranku Socijaldemokratske partije (SDP) stvari ne štimaju već duži vremenski period, a razjedinjenost među članovima Kluba zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona danas je ponovo primjetna. Dok su jedni za sklapanje vlasti sa Strankom demokratske akcije (SDA), drugi se tome oštro protive.
Na jučer održanoj sjednici Kantonalnog odbora SDP-a TK donesena je odluka da se krene u proces formiranja vlasti sa SDA, iako je prema odluci i zaključcima Glavnog odbora partije naloženo da se u najmnogoljudnijem kantonu ide u opoziciju.

Dan kasnije sa zvanične e-mail adrese SDP-a BiH portalu Klix.ba upućeno je saopćenje za javnost s naslovom "Klub poslanika SDP-a u Skupštini TK: U potpunosti ćemo poštovati Statut SDP BiH, odluke Glavnog odbora i odluke Kongresa, ne podržavamo koaliciju sa SDA". Međutim, kasnije se ispostavilo da s ovim saopćenjem za javnost nisu saglasni svi zastupnici koji djeluju u Skupštini najmnogoljudnijeg kantona u FBiH, a članovi su Kluba SDP-a.

Kako portal Klix.ba saznaje, u ovom trenutku tamošnji Klub zastupnika SDP-a ne djeluje jednoglasno, s obzirom na to da tri člana podržavaju stvaranje koalicije sa SDA, dok se ostali tome oštro protive, naglašavajući da će poštovati Statut partije i odluke Glavnog odbora.

Za sklapanje vlasti sa SDA je i predsjednik SDP-a TK Enver Bijedić koji nam je ranije rekao da ova odluka nije donesena na jednostavan način te da je rezultat pritiska javnosti, 50.000 glasača i članova partije.

Jedan od onih koji podržava ovu koaliciju je Žarko Vujović koji je prisustvovao jučerašnjoj sjednici Kantonalnog odbora SDP-a Tuzli. Vujović nam je kazao da ga niko nije kontaktirao prilikom kreiranja spomenutog saopćenja, istaknuvši da podržava priču o formiranju vlasti sa SDA.

"Ja imam svoju glavu i s njom razmišljam, a iznad stranačkih stega i stavova su uvijek interesi građana i položena zakletva. Trenutno je u TK neprirodno stanje, jer devet mjeseci nakon izbora još uvijek je na vlasti PDA, odnosno njihova vlada koja ima sedam zastupnika u Skupštini TK", kazao nam je Vujović.

Smatra da SDP treba ući u vlast sa SDA, da li s cijelim Klubom zastupnika, ili jednim dijelom, te preuzeti odgovornost na Tuzlanskom kantonu u kojem je pobjednička partija.

"Dobili smo glasove da bismo ušli u vlast te da bismo preuzeli odgovornost. To smo pokušavali prije s programskom Vladom, odnosno prikupljanjem potpisa i s nekim delegatima iz PDA, a onda je iskočila Naša stranka i SBB, tako da je u ovom trenutku naizglednije formiranje vlasti sa SDA", dodao je Vujović.

Poruku predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića da oni koji žele koalirati sa SDA to mogu učiniti samo kao pojedinci, a ne uime SDP-a, Vujović nije želio komentarisati.

"Ne želim da komentarišem stavove predsjednika, jer svako ima pravo da iznese svoj stav. Za popijenim vinom se ne žali, a sa prosutom vodom se ne može ništa uraditi. Ovo je otišlo predaleko, a prema mom mišljenju, neki potezi koji su urađeni mnogo prije doveli su do nepoštivanja volje ljudi koji su donijeli 50.000 glasova Tuzlanskom kantonu", naglasio je on.

Podsjetimo, jučer je u Tuzli održana sjednica Kantonalnog odbora SDP-a na kojoj je donesena odluka o procesu formiranja vlasti sa SDA. Odluka je donesena sa 44 glasa za, četiri su bila protiv, dok je jedan član bio suzdržan.

Kantonalni odbor SDP-a u Tuzli je ovim potezom prekršio odluku Glavnog odbora da se neće ići u koaliciju sa SDA, HDZ-om i SNSD-om niti na jednom nivou vlasti.