Poštuju Statut
234

Novi zaokret: Klub zastupnika SDP-a u Tuzli ne želi u koaliciju sa SDA

A. K.
Klub zastupnika SDP-a u Skupštini TK (Foto: D. Z./Klix.ba)
Klub zastupnika SDP-a u Skupštini TK (Foto: D. Z./Klix.ba)
Klub zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) u Skupštini Tuzlanskog kantona zauzeo je stav da ne želi u koaliciju sa Strankom demokratske akcije (SDA) u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH.
Članovi Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK jučerašnju sjednicu Kantonalnog odbora ocijenili su nestatutarnom, naglasivši da je suprotno Statutu i odlukama Glavnog odbora partije donesena odluka o koaliranju sa SDA.

U zajedničkom saopćenju Kluba zastupnika je navedeno da članovi ni pod kojim uslovima neće prekršiti odluke Glavnog odbora i Kongresa SDP-a te da neće na način na koji to žele pojedinci u Kantonalnom odboru "isporučiti" Tuzlanski kanton SDA.

"SDA je u prethodnom periodu svojim odlukama urušila svaku mogućnost za ulazak SDP-a u vlast na državnom i federalnom nivou, presudnom podrškom u izboru delegata HDZ-a i SNSD-a u domove naroda, čime je HDZ-u i SNSD-u omogućena apsolutna kontrola i blokada svih procesa u Bosni i Hercegovini. Na taj način, pod plaštom lažne brige za narod i državu Bosnu i Hercegovinu, SDA je znatno ojačala poziciju HDZ-a i SNSD-a", kazali su iz Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK.

Iz navedenih razloga, kažu u zajedničkom saopćenju, Glavni odbor SDP-a je na sjednici održanoj 9. februara 2019. godine, između ostalog donio odluku da SDP neće koalirati sa SDA, HDZ-om i SNSD-om, napomenuvši da je jedino Glavni odbor po Statutu SDP-a zadužen za donošenje odluke o eventualnim koalicijama.

"Klub zastupnika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona ni u kojem slučaju neće odustati od principa SDP-a i ni na koji način ne želi prekršiti Statut i odluke Glavnog odbora. Također, za kraj napominjemo da ćemo podržati svako demokratsko izražavanje stavova i mišljenja na nadležnim organima partije, ali ne podržavamo smišljeno zbunjivanje članova SDP-a i građana Tuzlanskog kantona. Ni na koji način nećemo i ne želimo podržati vanstatutarno i djelovanje suprotno aktima i odlukama SDP-a BiH", kaže se u saopćenju.

Podsjetimo, Kantonalni odbor SDP-a TK na jučerašnjoj sjendici je donio odluku o pokretanju procesa formiranja vlasti sa SDA u ovom kantonu.

Predsjednik SDP-a TK Enver Bijedić za Klix.ba je kazao da je odluka donesena sa 44 glasa za, četiri su bila protiv, dok je jedan član bio suzdržan. Kako je istakao, ovakvu odluku nije bilo lako donijeti, a do nje je, prema njegovim riječima, došlo zbog ogromnog pritiska javnosti, glasača i članova SDP-a koji su bili za to da ova partija kao pobjednička mora biti dio vlasti u Tuzlanskom kantonu.

Nakon ovakve odluke kroz razgovor za Klix.ba reagovao je i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić koji je kazao da oni koji žele koalirati sa SDA to mogu učiniti samo kao pojedinci, a ne u ime SDP-a.